Hela Ecuador var utan ström

Uppdaterad
Publicerad

Ecuador drabbades av ett rikstäckande strömavbrott under onsdagen, enligt landets energiminister. Avbrottet kom plötsligt och skapade kaos i trafiken.

”Ett fel i en transmissionsledning har orsakat en våg av frånkopplingar, så det finns ingen el på nationell nivå”, skriver tillförordnade energiminister Roberto Luque på X.

I huvudstaden Quito stannade tunnelbanan till följd av avbrottet. Människor fastnade i hissar och polisen kallades ut till trafikkorsningar då trafikljusen slocknade.

”Händelsen måste ha varit stor eftersom den till och med slog ut strömmen till tunnelbanan, som har sitt eget separata system”, skriver Quitos borgmästare Pabel Munoz på X.

En timme senare började strömmen gradvis att komma tillbaka, rapporterar en korrespondent från nyhetsbyrån AFP.

Det sydamerikanska landet har brottats med svår torka som påverkat vattenkraftproduktionen. Samtidigt har plötsligt kraftigt regn över helgen, med översvämningar och jordskred som följd, tvingat myndigheterna att stänga ned tre vattenkraftverk.

I april utlyste president Daniel Noboa ett nödläge på grund av energikrisen och tillkännagav planer för kontrollerade strömavbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.