Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt har vid flera tillfällen gjort uttalanden till stöd för demonstranterna i Hongkong, något kritiseras av Kinas ambassadör till Storbritannien. Foto: Kin Cheung/TT, Peter Morrison/Pool/TT

Hett ordkrig mellan Kina och Storbritannien om Hongkong

Publicerad

Relationerna mellan Storbritannien och Kina håller på att svalna. Kina fortsätter att protestera mot vad de kallar klåfingrighet från Storbritannien när det kommer till Hongkong. På onsdagen sade utrikesdepartementets talesperson Geng Shuang att ”de koloniala herrarna inte har någon rätt att ha synpunkter på stadens styrelse”.

Kinas ambassadör till Storbritannien Liu Xiaoming höll på onsdagen en presskonferens där han kritiserade brittiska företrädare för uttalanden om protesterna i Hongkong. Han sa bland annat att Storbritannien stöttar lagöverträdelser om de stöttar demonstranterna.

Kommentarerna kom efter att Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt vid flera tillfällen den senaste veckan gjort uttalanden till stöd för demonstranterna i Hongkong. Han har bland annat sagt att Kina inte får använda protesterna som ”en ursäkt för repression”.

Ordväxlingen mellan Kina och Storbritannien handlar om det gemensamma avtal som Storbritannien och Kina skrev under 1984, inför överlämnandet av Hongkong till Fastlandskina. Kina har kallat avtalet för ett historiskt dokument, medan Storbritannien anser att det är juridiskt bindande.

”Håll tassarna borta”

Vid presskonferensen riktade sig ambassadör Liu direkt till minister Hunt.

– Jag tycker det är helt fel av utrikesministern. Britterna borde anta en mera passande position gentemot Hongkong. Vissa människor betraktar fortfarande Hongkong som att det styrs av Storbritannien. De glömmer då det mest grundläggande i det gemensamma avtalet, nämligen att Hongkong har återvänt till moderlandets armar.

– Men jag vill säga: Håll tassarna borta. Visa respekt för det som har uppnåtts hittills, under parollen ”ett land två system”. Om de valde en mera passande utgångspunkt och ett mera objektivt perspektiv skulle våra länder ha det enklare att samtala om Hongkong, sade Liu Xiaoming.

Får stöd från Boris Johnson

Under onsdagen gav sig också den tidigare brittiske utrikesministern Boris Johnson in i leken.

– Jag tycker att Hongkongs medborgare har all rätt att vara oroliga och skeptiska inför eventuella utlämningar till fastlandet. De kan vara politiskt motiverade, godtyckliga, och inkräkta på deras mänskliga rättigheter. Så jag stöttar dem. Jag vill höja min röst för deras skull, och jag stöttar dem hela vägen, sade Boris Johnson i en intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.