Sinn Féin-partiets Michelle O'Neill valdes till Nordirlands försteminister på lördagen. Hon blir den första nationalistiska ledaren i landets historia.
Sinn Féin propagerar för ett enat Irland, det vill säga att Nordirland ska bli en del av den självständiga Republiken Irland. Nyheten om O'Neill har därmed lett till politisk uppståndelse – och nu ökar oron för ökad turbulens i det redan polariserade Nordirland.
O'Neill vill vara ”minister för alla”
Michelle O'Neill var dock försiktig med att nämna idéer om ett enat Irland i sitt första uttalande.
– Oavsett var vi kommer ifrån och vad vi har för ambitioner måste vi bygga vår framtid tillsammans, sa hon efter utnämnandet på lördagen.
Hon betonade också att hon vill vara en ”försteminister för alla”, även de som vill fortsätta tillhöra Storbritannien. Partiet har inte heller tryckt på för ett enat Irland i valrörelsen.
Samtidigt vittnar flera bedömare om ett förändrat politiskt landskap i Nordirland. Sinn Féin-ledaren Mary Lou McDonald sa tidigare i veckan att enandet av Irland nu är ”inom räckhåll”.
Två ledare i parlamentet
O'Neill kommer att leda parlamentet tillsammans med Emma Little-Pengelly från det Londonvänliga Demokratiska unionistpartiet, DUP. De båda har samma makt men O'Neills roll beskrivs som viktigare rent symboliskt.
– Det är en bra dag för demokratin, sa O'Neill som syftade på valet 2022, då Sinn Féin vann flest mandat i parlamentet för första gången.
Har hållit stängt i två år
Landets parlament har sedan den 3 februari 2022 varit utan ett fungerande parlament. Det efter att före detta försteministern Paul Givan från DUP avgick i protest mot brexitavtalet och den känsliga frågan om gränsen mellan Nordirland och EU-landet Irland.
När ett nytt avtal offentliggjordes i veckan blev det återigen möjligt för parlamentet att slå upp sina portar.
Detta är Sinn Féin
Dagens Sinn Féin, IRA:s politiska gren, är ett socialistiskt parti vars mål är att skapa ett enat Irland. Sinn Féin leds av Mary Lou McDonald, som 2018 tog över som partiledare efter Gerry Adams. Flera i partiledningen har förnekat uppgifter om att de åtminstone tidigare har haft ledande positioner i IRA.
Stödet för partiet ökade under 1990-talet, särskilt efter att IRA utlyste vapenvila hösten 1994. Partiet deltog i de samtal som ledde fram till fredsavtalet i Nordirland i april 1998. Med undantag för 2016 har Sinn Féin fått ökat stöd sedan 1998.
Sinn Féin har också erövrat mandat i det brittiska parlamentet i varje val sedan 1997, men partiets ledamöter har inte intagit sina platser eftersom de vägrar att svära trohet till den brittiska kronan.
Sinn Féin sitter sedan 1997 även i det irländska parlamentet i Dublin.
Källa: Nationalencyklopedin