Glada libaneser viftar med Hizbollahs flagga. Mycket tyder på att Hizbollah är valets stora vinnare. Libanons premiärminister Saad al-Hariri har dagen efter valet sagt att hans parti förlorat en tredjedel av sina platser i parlamentet. Foto: TT

Hizbollah på väg mot seger i Libanon

Uppdaterad
Publicerad

Shiamuslimska organisationen Hizbollah och dess politiskt allierade ser ut att få över hälften av platserna i parlamentet efter söndagens val i Libanon, rapporterar Reuters. Men färre än hälften av väljarna röstade i det första parlamentsvalet på nio år.

Ännu har några slutgiltiga siffror inte kommit, men under måndagseftermiddagen har både Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah och hans opponent, premiärminister Saad al-Hariri, meddelat att Hizbollah verkar vara valets stora vinnare.

På en pressträff under måndagseftermiddagen sa al-Hariri att hans parti, Framtidsrörelsen, tappat en tredjedel av sina platser i parlamentet – från 33 platser till 21, skriver TT.

Likaså har Hassan Nasrallah, Hizbollahs ledare, i ett tv-sänt tal sagt att valresultatet är en ”politisk och moralisk seger” för hans block, skriver Reuters.

Kan ändå få sitta kvar

Enligt maktdelningssystemet måste premiärministern i landet vara sunnimuslim, men om al-Hariri ska kunna sitta kvar väntar långa överläggningar innan en ny regering kan stå klar.

– Hariri behöver stöd från partierna Hizbollah och Amal. Men hans valkampanj var väldigt anti-Hizbollah och anti-Iran så det blir svårt för dem att stödja honom om han inte är redo att göra smärtsamma eftergifter, säger Hilal Khashan, professor i statsvetenskap vid American University i Beirut till TT.

Väntat att Hizbollah ska få majoritet

Enligt Reuters kan Iran-stödda Hizbollah och dess politiskt allierade få så många som 67 av parlamentets 128 platser. Premiärminister Saad al-Hariri, som leder det sunnimuslimska blocket i parlamentet, kommer sannolikt att kunna sitta kvar trots att han har förlorat platser.

Israels utbildningsminister Naftali Bennett skriver på Twitter att valresultatet betyder att ”Libanon är lika med Hizbollah och Hizbollah är lika med Libanon”. Han skriver också att om en missil skjuts från Libanon mot Israel kommer det att ses som en krigshandling utförd av den libanesiska regeringen.

Färre röstade

Andra vinnare i söndagens val är det libanesiska kristna partiet, som ser ut att nästan dubbla antalet platser från åtta till femton.

Mindre än hälften av Libanons väljarkår röstade i valet på söndagen – en preliminär siffra landar på strax över 49 procent. Vid det senaste valet till parlamentet, 2009, röstade 54 procent.

Valet är det första i landet på nio år då parlamentsledamöterna har förlängt sina mandat tre gånger sedan 2009. Valet har skjutits upp, delvis på grund av oroligheter i grannländerna.

Ny lagstiftning

Eftersom det dröjt så lång tid mellan valen förväntades ett högre valdeltagande. Samtidigt var valet det första efter det att en ny vallag kommit på plats, och de förtryckta röstsedlarna verkade förvirra en del väljare.

– Vi har en ny lagstiftning som väljarna inte är bekanta med, och inte heller cheferna i vallokalerna. Röstandet har gått väldigt långsamt, säger inrikesminister Nohad Machnouk.

Den regerande koalitionen spås kunna behålla makten, men ett officiellt resultat väntas först under måndagen eller tisdagen.

Valet i Libanon

Den nya vallagen innebär bland annat att Libanon nu får ett proportionellt vallsystem där fördelning av mandat står i proportion till paritets andel av rösterna. Tidigare har landet haft en relativ majoritet där den eller de kandidater som fått flest röster vunnit.

I praktiken står valet mellan den västvänliga så kallade 14 mars-rörelsen, ledd av premiärminister Saad Hariri, och Iranstödda Hizbollah och dess allierade. Preliminära siffror visar att Hizbollah kan få över hälften av platserna i parlamentet medan Hariri troligtvis kommer väljas om till premiärminister trots att hans block förlorat platser.

Arbetslöshet, ekonomi och sjukvård har varit viktiga frågor i valrörelsen men valdeltagandet var lågt. Endast runt 42 procent av de röstberättigade röstade i valet.

Källor: The Guardian, Global Mail, Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.