”Indien har vunnit! Goda tider stundar”, skrev den blivande premiärministern på Twitter på fredagen, sedan det klarnat att hans Bharatiya Janata Party (BJP) får en överväldigande majoritet i parlamentet.
Enligt preliminära uppgifter från nyhetskanalen NDTV på fredagseftermiddagen hade BJP tagit 284 mandat, 272 behövs för egen majoritet. Inräknat sina allierade har partiet 339 mandat, den mest övertygande segern på 30 år.
Men förväntningarna är också högt ställda. När det regerande Kongresspartiet erkände sig besegrat kommenterade talesmannen Rajeev Shukla:
– Modi har lovat folk månen och stjärnorna.
Starkare mandat
Henrik Chetan Aspengren, Indienforskare vid Uppsala universitet, säger att många politiska frågor avgörs på delstatsnivå, bortom parlamentets kontroll. Men det starkare mandatet ger BJP en fördel framför Gandhi-klanens regerande kongressparti, som tappat förtroende efter flera korruptionsskandaler och en svackande ekonomi.
– Möjligheterna för honom att få igenom sin politik är betydligt större än de var för den förra regeringen, säger Aspengren till TT.
Våldtäkt på agendan
Jawaharlal Nehru University i södra Delhi är känt för sin aktivism. Universitetsområdet är fyllt av affischer om queerfilmfestivaler, manifestationer och politiska muralmålningar. Det var också här som protesterna inleddes efter den omtalade gängvåldtäkten av en 23-årig sjukgymnaststudent i december 2012.
– Våldtäkt är inget nytt fenomen i Indien, men det var grymheten i det här fallet som fick oss ut på gatorna, säger den 23-åriga studenten Aparna Mahiyaria, som jobbar mot sexuella trakasserier vid studentkåren.
Protesterna ledde till att straff skärptes, nationella hjälplinjer öppnades och fler kvinnliga poliser utbildades. Valrörelsen har samtidigt präglats av urskuldande och politiker som sagt att ”pojkar gör misstag, men de behöver inte hängas för det”.
– Det har skett förändringar på ytan, men vi är fortfarande lika utsatta, säger Mahiyaria.
Hot om fundamentalism
Hindunationalistiska BJP krävde under valrörelsen fler kvinnliga poliser och stränga straff för våldtäkt. Samtidigt finns framträdande personer nära partiet som kopplar våldtäkt till en västerländsk livsstil. Mohan Bhagwat, ledare för BJP:s systerorganisation Rashtriya Swayamsevak Sangh, har sagt att våldtäkter inte sker i hinduiska ”Bharat” utan bara i Indien, som den västerländska, ofta engelskspråkiga delen av landet kallas.
Många är oroliga för att BJP kommer att påverka landet i en mer konservativ, hindunationalistisk riktning.
– Religiös fundamentalism är aldrig bra för kvinnor, vare sig den är kristen, muslimsk eller hinduistisk, säger Maitrayee Chauduri, som har varit chef för genusforskningen vid Jawaharlal Nehru University.