AFD:s toppkandidat i Brandenburg, Andreas Kalbitz, reagerar på vallokalsundersökningens resultat. Foto: AXEL SCHMIDT, TT

Högernationalistiska AFD går starkt framåt i tyska delstatsvalen

Uppdaterad
Publicerad

Det högernationalistiska partiet AFD gick starkt fram i de båda delstaterna Sachsen och Brandenburg som röstade på söndagen. Samtidigt backade de stora mittpartierna, CDU och Socialdemokraterna.

– De större partierna var inställda på att åka på stryk och det gjorde de, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick.

AFD i Sachsen ökade till 27,5 procent jämfört med 9,7 procent år 2014. i Brandenburg gjorde ökar partiet från 12,2 procent till 22,5 procent enligt den första vallokalsundersökningen. Därmed är AFD näst största parti i bägge delstaterna.

– AFD gör ett riktigt bra val. Samtidigt hade de hoppats få ta förstaplatsen i Brandenburg. En plats som istället gick till socialdemokratiska SPD, säger Wendick.

Enligt Wendick handlar partiets framgång till stor del om ett missnöje i distrikten gentemot de större partierna.

– Resultatet sänder en signal om att missnöjet mot de stora partierna är utbrett i de här delarna av landet. Mätningarna visar att det är en missnöjesröst man lägger på AFD.

”CDU gör ett av sina sämsta val”

Merkels CDU lyckades behålla täten som största parti med 33,5 procent, vilket är mer än opinionsmätningarna den senaste tiden har visat. De lyckas dessutom hålla AFD utanför det lokala styret i Sachsen. Samtidigt tappade de 7,4 procent av sitt stöd jämfört med valet 2014.

Socialdemokratiska SPD tappade i båda delstaterna men blev större än AFD i Brandenburg och kommer att fortsätta att kunna styra i delstatsparlamentet utan AFD. Där gjorde SPD ett tapp på 4,4 procent jämfört med senast.

– CDU gör ett av sina sämsta val i Sachsen, och SPD i Brandeburg. Men i relation till deras mardrömsscenario som opinionsundersökningarna pekade på några veckor innan valet så kunde det varit något värre för dem, säger Christoffer Wendick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.