• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Mark Ruttes liberala parti ser ut att göra ett starkt val, enligt det första vallokalsundersökningen – SVT Nyheters Ulrika Bergsten är på plats i Nederländerna under valet. Foto: TT / SVT

Regeringspartiet går mot seger

Uppdaterad
Publicerad

Regeringspartiet ser ut att gå mot seger i det nederländska valet och får 33 av 150 mandat, med över 90 procent av rösterna räknade.

Vallokalerna i Nederländerna har nu stängt och resultaten rapporteras in för fullt. Premiärminister Mark Ruttes liberala Folkpartiet ser ut att vinna valet med 33 av 150 mandat, vilket är ett tapp med tio mandat från förra valet.

Det islamkritiska Geert Wilders frihetsparti (PVV) ser ut att knipa 20 mandat, ett oväntat lågt resultat jämfört med hur deras siffror sett ut i opinonsmätningarna innan valet.

Wilders hade hoppats bli största parti men får se sig besegrade av regeringspartiet, vars anhängare jublade när vallokalsundersökningsresultatet presenterades.

Geert Wilders på valdagen i Nederländerna. Foto: TT

Geert Wilders är ändå hoppfull efter första siffrorna kommit.

– Vi har vunnit röster! Första vinsten är inne! Sista ordet är inte sagt, skriver han på Twitter.

Gröna starkt framåt

Kristdemokratiska partiet CDA får 19 mandat. Miljöpartiet Groenlinks går framåt starkt i valet med 14 mandat jämfört med 4 mandat i förra valet, enligt vallokalsundersökningen.

Valet var välbesökt, drygt en timme innan vallokalerna stänger var valdeltagandet 73 procent, jämfört med 65 procent vid samma tidpunkt i valet 2012.

Valrysare

Nederländska valet har blivit en rysare som fått hela Europas ögon på sig. Valutgången väntas bli en pekpinne för hur resten av detta supervalår med val i både Frankrike och Tyskland kommer att sluta. Frågan på allas läppar är om den våg av EU – och invandringskritiska röster kommer att vinna ytterligare politisk mark i Europa.

I Nederländerna har denna våg förkroppsligats av islamkritiska Geert Wilders och hans populistiska Frihetspartiet, som vill lämna EU och stoppa all invandring från muslimska länder. PVV har tidigare toppat opinionsundersökningarna men på senaste tiden dalat till förmån för det regerande Folkpartiet (VVD). Och vill man tro vallokalundersökningarna visar Nederländernas resultat att den invandringskritiska vågen inte gått fram på det sättet som förutspåtts. 

– Det man kan läsa ut är ett proeuropeiskt resultat, säger Mats Karlsson, direktör vid Utrikespolitiska institutet, till TT.

Den omtalade Wilders själv röstade i en skola i Haag.

– Hur än valet går i dag så är anden ute ur flaskan och går inte tillbaka. Och den här patriotiska revolutionen, oavsett om det är i dag eller i morgon, är här för att stanna, sade han till journalister på plats.

Köer till vallokalerna

När nu 12,9 miljoner holländare går till val kan de välja mellan 28 olika partier. När vallokalerna öppnade i dag visade den senaste sammanställningen av de olika opinionsundersökningarna att premiärminister Mark Ruttes liberala regeringsparti leder med 17 procent av rösterna, tätt följt av Wilders PVV som ligger på 14 procent.

Allt tyder på att det varit ett högt valdeltagande i det nederländska valet. Foto: TT

Rutte beskrev valet som helt avgörande för landet.

– Det här är en chans för en stor demokrati som Nederländerna att bevisa något. Och att stoppa den här dominoeffekten av fel sorts populism, konstaterade han.

Att valet är uppmärksammat syns även i det höga valdeltagandet – efter sex timmars röstande var valdeltagandet sex procentenheter högre än vid det senaste valet, visade tidiga vallokalsundersökningar. På en del håll ringlade köerna långa för att komma in i vallokalerna.

Koalitionsregering krävs

Hur det än går förväntas långa koalitionsförhandlingar. Inget enskilt parti spås komma upp i ens 20 procent av rösterna. Däremot finns fem partier på mellan 10 och 18 procent, enligt opinionsundersökningar.

– Många väljare bestämmer sig sent och när det bara skiljer några procentenheter mellan partierna kan det spela väldigt stor roll. Det kommer att bli väldigt många partier i parlamentet, säger Sofie Blombäck, lektor i statsvetenskap vid Mittuniversitet, till TT.

Samtliga partier har sedan länge vägrat samarbeta med Geert Wilders PVV. Enligt de senaste opinionsmätningarna måste minst fem partier behöva gå in i koalition för att kunna ta makten och partier från både höger- och vänsterkanten måste var beredda att samarbeta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Nederländerna 2017

Mer i ämnet