En hjälparbetare i staden Bikoro i Kongo-Kinshasa där ett utbrott av febersjukdomen ebola lett till 23 människors död. Ett fall av sjukdomen har nu upptäckts i miljonstaden Mbandaka 15 mil därifrån. Foto: TT

Höjd risknivå för ebolautbrott i Kongo-Kinshasa

Uppdaterad
Publicerad

Världshälsoorganisationen har beslutat att höja risknivån i Kongo-Kinshasa, från ”hög risk” till ”mycket hög risk”, efter att ett fall av sjukdomen ebola upptäckts i miljonstaden Mbandaka.

Antalet misstänkta och bekräftade fall av febersjukdomen ebola i Kongo-Kinshasa har ökat till 45, uppger Världshälsoorganisationen (WHO), som sammanställer siffror över utbrottet.

Enligt WHO:s talesperson Tarik Jaserevic har 14 av de 45 fallen bekräftats vara ebola genom laboratorietester. Sammanlagt 25 personer har hittills avlidit i sjukdomen.

WHO har också höjt risknivån för ett regionalt utbrott av ebola från ”medelhög” till ”hög nivå” och kallat till ett krismöte om risken för en större ebolaepidemi i Kongo-Kinshasa.

WHO har skickat 4 000 doser ebolavaccin till Kongo-Kinshasa i ett försök att hindra sjukdomen från att spridas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.