I juli 2014 tog en då 18-årig yngling sitt liv på en Kmart-parkering genom att låta kupén på hans bil fyllas med avgaser. Dödsorsak: koloxidförgiftning. Tragedin förklarades med att den unge mannen sedan länge varit djupt deprimerad efter föräldrarnas uppslitande skilsmässa. Men efter ungefär ett år tog den tragiska händelsen en oväntad vändning.
Åtal för dråp
Det visade sig att mannens ett år yngre flickvän hetsat honom att göra verklighet av självmordsplanerna. Det menar åtminstone åklagaren Maryclare Flynn som nu ställer den i dag 20-åriga kvinnan inför rätta, åtalad för dråp. Motivet till att förmå pojkvännen att ta sitt liv ska ha varit att väcka uppmärksamhet och själv få medlidande.
Enligt CNN:s rättsexperter följs rättegången noga, eftersom lagstiftningen på området är oklar och domen kan bli vägledande för liknande fall i framtiden.
Uttryckliga uppmaningar
”Hetsen” ska ha bestått i dussintals textmeddelanden till pojkvännen, som bland annat BBC återger:
”Du måste göra det, XX. Du är redo och förberedd. Allt du behöver göra är att starta generatorn, sen blir du lycklig och fri”
Detta skrev den då tonåriga kvinnan på morgonen den 12 juli, visar dokument ur telefonhistoriken som åklagaren lagt fram inför rätten.
I ett annat meddelande beskriver kvinnan hur pojkvännen kommer att bli lycklig i himlen och om hur all hans sorg och smärta kommer att försvinna. Hon skriver också rädslan och ångesten han känner är helt naturlig – ”han ska ju snart dö”.
Tonen hårdnar
Av pojkvännens svar framgår hur han tvekar och tycks ångra sig. Kvinnan trycker då på ännu mer:
”Jag trodde du ville göra det. Den rätta tidpunkten är nu och du är redo så gör det bara älskling..... Inget mera tvivel, ingen mer väntan”, fortsatte hon.
När hon en stund senare får klart för sig att mannen klivit ut från den avgasfyllda kupén, blir hennes ton hårdare:
”Gå för helvete tillbaka in i bilen”.
Relation på nätet
Paret träffades redan 2012 på en semesterresa till Florida. Men trots att de båda kom från Massachusetts, och inte bodde särskilt långt ifrån varandra, hade de bara träffats ”i verkligheten” en handfull gånger. På sociala medier var kontakten desto mer intensiv.
Kvinnans advokat, Joseph Cataldo, hävdar till hennes försvar att ynglingen sedan länge burit på självmordstankar och att hans depression berodde på händelser inom hans egen familj och inte hade med flickvännen att göra. Trots att hon själv mått psykiskt dåligt hade hon till och med flera gånger lyckats övertala honom att inte ta sitt liv.
Försvaret: Ville dö som Romeo och Julia
Som exempel ger advokaten ett tillfälle där pojkvännen föreslagit att de skulle göra som i Shakespeares ”Romeo och Julia” och begå självmord tillsammans. Då var det flickvännen som fick honom på andra tankar. Hon kunde inte förhindra det som senare skedde, menar Cataldo.
– Det var hans egen idé att ta sitt liv, inte hennes. Detta ärett sorgligt och tragiskt självmord, inte ett mord.
Försvaret har också försökt få åtalet ogillat genom att hänvisa till flickans rätt att yttra sig fritt. Domaren slog dock fast att uppmuntran till självmord inte omfattas av USA:s grundlagsskyddade yttrandefrihet.
Skuldfrågan avgörs just nu i en slags ungdomsdomstol, eftersom flickan var minderårig när tragedin utspelade sig. Men rättegången sker inför öppna dörrar och om hon döms riskerar hon samma straff som en vuxen gärningsperson, skriver AP.
LÄS MER: Dramaserie om självmord får kritik
Historien blir än mer tragisk då det framkommit att tonåringen direkt efter pojkvännens död postade en rad hjärtskärande inlägg på sociala medier om sin sorg. Hon startade även en insamling till hans minne och arrangerade en välgörenhetsmatch i softball till hans ära.
Flickvännen skrev även till den dödes mamma om hur mycket hon hade älskat sonen och om hur hans ande nu lever vidare:
”Jag vet att jag är ung, men jag hade redan målat upp ett helt liv tillsammans med honom”.
Att hon i själva verket varit högst medveten om pojkvännens självmordsplaner nämnde hon inte, vittnar mamman i domstolen.
Modern medger att sonens förhållande till pappan var ”spänt”, men att han inte verkat deprimerad när de träffades sista gången – samma dag som han tog sitt liv. Det var först när hon upptäckte att sonens pick-up saknades som mamman kontaktade polisen. Flickvännen hade inte gjort någonting.
Åklagaren: sökte medlidande
Enligt åklagaren var det för att kunna ge sig själv rollen som ”sörjande flickvän” som tonåringen drev pojkvännen till självmord.
– Hon gjorde slut på hans tvivel och övertygade honom att hans familj skulle förstå varför han gjorde det. Hon planerade detaljerna om hur det skulle gå till och fick honom att sluta skjuta upp beslutet, säger Maryclare Flynn.
– Och när han tvekade, hånade hon honom.
TV: SVT:s dokumentärserie om självmord med Anne Lundberg och Sofia Helin
Fakta om självmord
- Sedan 1980 har självmordstalet i Sverige sjunkit för samtliga åldersgrupper utom bland unga i åldern 15-24 år. Självmordsrisken ökar även bland äldre män över 80 år.
- 2015 begick 1554 personer självmord i Sverige. Det är cirka 30 liv i veckan. Av de som tar sitt liv är cirka 70 procent män och 30 procent kvinnor. Bland män 15-44 år är självmord den vanligaste dödsorsaken.
- Forskning visar att det inte är farligt att prata om självmord. Genom att fråga, prata, berätta om andra lösningar och slussa vidare till hjälp kan du bidra till att förhindra att någon tar sitt liv.
Hit kan du ringa om du har tankar eller frågor om självmord:
- Nationella Hjälplinjen. Alla dagar kl 13-21, telefon 0771-22 00 60.
- Bris – Barnens rätt i samhället. Måndag-fredag kl 15-21, lördag-söndag kl 15-18. Telefon 116 111.
- Jourhavande medmänniska. Alla dagar kl 21-06. Telefon 08-702 16 80.
- Jourhavande präst. Alla dagar kl 21-06. Nås via 112.
- Mind Självmordslinjen. Chatt och telefon dygnet runt. Tjänsten bemannas av volontärer som ger medmänskligt stöd. Telefon 90101.
- SPES Riksförbundet för Suicid Prevention och efterlevandes Stöd – telefonjour är öppen varje kväll mellan klockan 19.00 och 22.00. Tel: 08-34 58 73.