Foto: Jörgen Söderström/SVT

Hon kämpar för ett av tiotusentals flyktingbarn

Uppdaterad
Publicerad

Vid sidan av sitt vanliga jobb som skattejurist har Keri Brown i Houston valt att helt gratis företräda ett av de tiotusentals flyktingbarn som tagit sig över gränsen till USA.

– När jag läste vad den här pojken gått igenom kände jag att jag måste hjälpa honom, säger hon.

Keri Brown arbetar på en stor advokatfirma i en av skyskraporna i Texas största stad Houston. När hennes företag en dag fick ett brev med en förfrågan om att företräda en sexårig pojke som tagit sig in illegalt i USA så kände Keri att hon ville hjälpa till.

– När jag mötte honom första gången var han väldigt misstänksam. Men nu får jag alltid en kram när vi träffas, säger hon.

Keri Brown vill inte berätta namnet på den nu sjuårige pojke hon företräder. Hon tror att det skulle kunna skada den juridiska processen som pågått i över ett år och väntas pågå i minst ett år till. Men hon berättar gärna den sorgliga historien om vad hennes klient fick gå igenom för att ta sig till USA. Precis som många andra ensamkommande barn är pojken född i Centralamerika.

– Han föddes i Honduras där han bodde med sin mor. Men modern blev utpressad av ett gäng och flydde till USA. Hon ville ta med sig sin son, som då var väldigt liten. Men pappan förbjöd detta. På så sätt hamnade han hos sin våldsamme far som varken lät honom gå i skolan eller sova inomhus.

Fick med sig ett telefonnummer

Hon fortsätter att berätta om hur fadern plötsligt inte ville ta hand om pojken längre utan kontaktade en människosmugglare, som skulle ta pojken, så då var sex år gammal, över gränsen till USA. Med en lapp med moderns telefonnummer i fickan gav han sig av mot gränsen.

– Pojkens mamma hade ingen aning om att han var på väg tills smugglaren plötsligt ringde och krävde henne på flera tusen dollar. Smugglaren slog pojken med en käpp och lät honom springa så att han skulle vara andfådd när han pratade med mamman i telefon, berättar Keri Brown.

Dagen efter ringde gränspolisen och sade att de hittat pojken under ett träd på den amerikanska sidan av gränsen där han ensam hade legat hela natten. Efter att ha spenderat en tid hos polisen kunde han återförenas med sin mamma.

Oklart om han får stanna

– Jag kände mig så ledsen när jag hörde den här historien. Han har genomgått så mycket. Både fysiska och psykiska övergrepp och nu är han här i USA och vet inte om han får stanna. Jag kände att jag bara måste hjälpa honom.

Det är långt ifrån klart att pojken som i dag är sju år gammal får stanna i USA, trots att hans mamma och halvsyster bor här. Det är därför väldigt viktigt att han och andra barn med liknande historier får rättslig hjälp, menar Keri Brown.

– Hur ska ett så litet barn som bara pratar spanska kunna stå inför en domare och försvara sig själv och argumentera för att han bör få stanna i USA.

Optimist

I maj nästa år kommer pojken att kallas till ett möte med en domare igen. Det är svårt att säga hur stor chansen är att han får stanna i USA. Men Keri Brown är optimistisk. På frågan om vad det skulle innebära för honom att få stanna är Keri Browns svar snabbt och tydligt.

– Det skulle innebära allt för honom. Han har ingen framtid i Honduras. Hans mamma finns här. Han säger själv att han vill bli polis när han blir stor. Bara det visar på att han mår bättre i dag. När han först kom till USA duckade han så fort han såg en polis. Och nu vill han bli en själv, berättar Keri Brown och ler.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.