Den delade bilden visar två scener: till vänster ett närbildsfoto av en underarm med en inristad tatuering, och till höger en äldre person som sitter på en soffa, klädd i en svart tröja och färgglatt halsband.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överlevaren Linda Reich: ”Om man inte själv har upplevt det vet man inte hur smärtsam hunger är” Foto: SVT/Världens historia

Hon överlevde Auschwitz: ”Vi var de första som gick in genom helvetesportarna”

Uppdaterad
Publicerad

För 80 år sedan stängdes Auschwitz-Birkenau, nazisternas största koncentrationsläger. Där miste över en miljon människor – främst judar – livet.

– Jag kan fortfarande höra ropen och skriken. De ljuden glömmer jag aldrig, säger Sam Bankhalter, en av dem som överlevde Auschwitz i dokumentären Världens historia: Skräcken i förintelselägret.

Auschwitz-Birkenau var nazisternas största och mest brutala koncentrationsläger under andra världskriget. Bland de första som kom till lägret var runt 1000 judiska tonårsflickor och -kvinnor från Slovakien. Bland dem fanns Edith Friedman, som direkt fråntogs sitt namn, sitt hår och sina kläder.

– Fånge 1970. Det blev mitt namn, säger hon i dokumentären Världens historia: 999 judiska flickor.

Majoriteten dog i Auschwitz

Cirka 1,3 miljoner människor fördes till lägret, och över en miljon dog. Främst judar, men även polacker, romer och sovjetiska krigsfångar.

– Jag minns en tid när döden var en lyx, man avundades de som var döda. De behövde inte stå ut längre, de behövde inte lida mer, säger Sam Bankhalter.

Se Världens historia: 999 judiska flickor och Världens historia: Skräcken i förintelselägret på SVT Play. Eller den senare på SVT 2  klockan 20.00 den 28 januari.

fakta: Auschwitz

Auschwitz-Birkenau var det största koncentrationslägret, som bestod av tre stora läger och ett fyrtiotal satellitläger. Det var det största nazityska lägret.

Den 27 januari 1945 befriades de få tusentals överlevande som fanns kvar i lägret när sovjetiska trupper gick in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.