Hostmedicin misstänks ha dödat fler än hundra barn i Indonesien

Publicerad

Indonesien har stoppat hostmediciner som kan ligga bakom akuta njurskador som dödat minst 133 personer – de flesta barn under fem år, meddelade landets hälsominister Budi Gunadi Sadikig.

I väntan på en utredning tillsammans med bland andra Världshälsoorganisationen, WHO, förbjuder Indonesien försäljningen av hostmediciner och andra flytande läkemedel i sockerlösning, rapporterar Reuters. Ett “heltäckande förbud” som ministeriet anser nödvändigt för att förhindra fler dödsfall.

Samma medel som i kylarvätska

Landets läkemedelsverk har identifierat fem inhemskt tillverkade produkter med en hög dos etylenglykol – mest känt som beståndsdel i kylarvätska. De hittade även dietylenglykol, ett billigare substitut för sirapsliknande glycerin som ger läkemedlen sin söta smak.

Tillverkarna i Indonesien har fått order om att återkalla och förstöra sina produkter. 

Varning tidigare i oktober

WHO varnade tidigare i år för fyra hostmediciner, tillverkade av ett indiskt läkemedelsföretag, som kan ha orsakat ett sjuttiotal barns död i Gambia. Även de hade akuta njurskador.

Den 5 oktober meddelade WHO att medicinerna innehöll ”oacceptabla” nivåer av etylenglykol och dietylenglykol.

Företaget i fråga, som exporterar till flera utvecklingsländer, beordrades av indiska myndigheter att stänga ned tillverkningen i väntan på utredning. Företaget säger sig inte ha exporterat till Indonesien, men globala leveranskedjor kan vara svåra att kartlägga, enligt New York Times.

Tidigare fall

Liknande dödsfall har ägt rum tidigare på andra håll i världen.

Fler än 80 barn i Nigeria avled 2009 efter att ha tagit medicin mot tandvärk, enligt New York Times.

I slutet av 90-talet dog 33 barn i Indien efter att ha tagit hostmedicin och ytterligare åtta som hade tagit flytande paracetemol – båda produktena innehöll dietylenglykol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.