En av de gripna arbetar för Huawei, enligt den polska tv-kanalen TVP. Arkivbild. Foto: Andy Wong/TT

Huawei-anställd gripen för spionage i Polen

Uppdaterad
Publicerad

Två personer uppges ha gripits i Polen, anklagade för spionage. En är kinesisk medborgare och anställd hos Huawei, enligt TVP som rapporterar att den kinesiska telekomjättens kontor i Polen har sökts igenom av säkerhetstjänsten.

Den andra som har gripits är en polsk medborgare med kopplingar till cyberbranschen. I samband med det har telekomföretaget Orange Polskas kontor också sökts igenom. Den gripna polacken arbetade där – och företaget bekräftar att säkerhetstjänsten samlat in material kopplat till en av deras anställda. Enligt polska TVP är personen tidigare agent vid myndigheten Byrån för inre säkerhet i Polen.

De gripna är misstänkta för att ha arbetat för Kina för att skada Polen, enligt en talesperson för den polska säkerhetstjänsten, som tillägger att utredningsarbetet har pågått under en tid och hanterats med stor försiktighet.

Peking bekymrat

Kinas utrikesdepartement är ”mycket bekymrat” över gripandet av en kinesisk medborgare och kräver i ett uttalande att fallet behandlas rättvist i enlighet med lagen och personens rättigheter och intressen.

Huawei säger i sin tur att de följer ärendet utan att lämna ytterligare kommentarer.

De senaste månaderna har varit turbulenta för det kinesiska telekombolaget. I december greps Huaweis finanschef Meng Wanzhou i Kanada. Hon anklagas för att ha försökt dölja företagets kopplingar till Skycom, som försökt att sälja amerikansk utrustning till Iran. En sådan affär skulle bryta mot USA:s sanktioner mot landet.

Oro för spionage

Amerikanska underrättelsetjänster har också hävdat att Huaweis teknik och utrustning skulle kunna användas av den kinesiska regeringen för spionage. Oron grundar sig i en lag i Kina som antogs 2017 och som tvingar landets organisationer och medborgare att ”i enlighet med lagen stödja och samarbeta med nationell underrättelsetjänst”. Anklagelserna har konsekvent tillbakavisats av Huawei och inga bevis har lagts fram.

De senaste veckorna har flera länder, däribland Sverige och Norge, övervägt att stänga ute Huawei från att bygga ut 5G-teknik, med hänvisning till risken för spionage.

Fakta: Huawei

  • Huawei grundades 1987 av Ren Zhengfei, pappa till finanschefen Meng Wanzhou. Bolaget har drygt 180 000 anställda och omsatte 2017 omkring 92 miljarder dollar, vilket motsvarar cirka 816 miljarder kronor. Bolaget ägs av de anställda.
  • I april 2018 inledde amerikanska myndigheter en utredning mot Huawei för misstänkta brott mot USA:s sanktioner mot Iran och Nordkorea, enligt The Wall Street Journal.
  • Finanschefen Meng Wanzhou greps den 1 december i Vancouver misstänkt för att ha mörkat kopplingar till ett företag som trots USA:s sanktioner har försökt sälja utrustning till Iran. Hon släpptes senare mot borgen.
  • Bland andra USA och Storbritannien har valt att stoppa Huawei från att bygga 5G i deras länder med hänvisning till misstankar om spionage via telenäten. Flera andra länder överväger samma sak, däribland Sverige och Norge.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.