Huawei vill att USA ogiltigförklarar handelsförbudet med företaget. Foto: FRED DUFOUR/AFP/TT

Huawei vill att USA ska ogiltigförklara handelsförbud

Uppdaterad
Publicerad

Huawei har tidigare lämnat in en stämningsansökan mot amerikanska staten där de bestrider en sektion i landets försvarslagstiftning som förbjuder myndigheter att handla med företaget. Nu tar de steget längre och lämnar in en ansökan i amerikansk domstol om att handelsförbudet ska ogiltigförklaras.

Det kinesiska teknikföretaget Huawei har pekats ut som en säkerhetsrisk när länder bygger 5G-nät och USA förespråkar införandet av internationella förbud mot den kinesiska teknologin i nätet. Hänvisningen är till oro för spioneri.

Tidigare i maj satte Trump-administrationen Huawei på en svart lista över företag amerikanska bolag inte får samarbeta med. Det innebär att teknikexport till teknikjätten förbjuds. Förbudet börjar gälla i mitten av augusti.

Huawei stämmer USA

Huawei har tidigare lämnat in en stämningsansökan mot amerikanska staten. Telekombolaget bestrider en sektion i landets försvarslagstiftning, National Defense Authorization Act (NNAD), som förbjuder amerikanska myndigheter att köpa tjänster och varor av företaget.

Jurister menar dock att stämningen med hög sannolikhet avslås. Det eftersom amerikanska domstolar brukar vara ovilliga att gå emot beslut som rör landets säkerhet som fattats av andra statliga myndigheter, skriver TT.

Vill att handelsförbudet ogiltigförklaras

Under natten mot onsdag, svensk tid, rapporterade AP att Huawei nu även lämnat in en ansökan i amerikansk domstol om att handelsförbudet ska ogiltigförklaras, och kallar lagen för ”okonstitutionell”.

– Huawei vill att domstolen ska komma med ett snabbutlåtande och avgöra om man bryter mot lagen, det vill säga att man inte ens tillåter Huawei att bevisa sin oskuld, säger Ulrika Bergsten, SVT:s Asienkorrespondent, i SVT:s Morgonstudion.

I detalj innebär det att Huawei vill att rätten ska fatta beslut om huruvida det är förenligt med den amerikanska konstitutionen att landet utnyttjar en militärutgiftsklausul, i NNAD, som hindrar regeringen och dess entreprenörer från att använda Huawei-utrustning.

Kan få konsekvenser i Europa

Huawei är en av de stora spelarna i utbyggandet av 5G-nätet. Om de stängs ute från detta kan det få flera konsekvenser, svarar journalisten Henrik Ottsjö på tidningen Ny Teknik, som bevakat turerna kring företaget.

– Konsekvenserna kan bli att 5G-utrullningen dröjer. Konsekvenserna kan också bli mer kännbara för Europa, eventuellt också i USA, men framför allt Europa eftersom Huawei är en så otroligt stor spelare i att bygga telekomnät, tillsammans med Ericsson och Nokia, säger Henrik Ottsjö i Morgonstudion.

”Bara spekulationer”

– Den amerikanska regeringen har inte lämnat några bevis för att Huawei är ett säkerhetshot. Det finns ingen pistol, ingen rök. Bara spekulation, sa Song Liuping, Huaweis chefsjurist, på en presskonferens, enligt CNN.

Enligt Song är även Trumps svartlistning av Huawei ett ”farligt exempel”, skriver kanalen.

– I dag är det telekom och Huawei. I morgon kan det vara din bransch, ditt företag och dina konsumenter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.