Människor följde den polske lastbilschaufförens kista till kyrkan i byn Banie, nära Szczecin, nordvästra Polen. Foto: TT

Hundratals följde polsk lastbilschaufför till sista vilan

Uppdaterad
Publicerad

Den mördade lastbilschauffören vid terrorattentatet i Berlin begravdes i dag i sin hemby i västra Polen. Hundratals människor ville hylla honom och följde hans kista till begravningen, där bland andra Polens president Andrzej Duda deltog.

I samband med att Lukasz Urban skulle lämna av en last i Berlin kapades hans bil och Urban dödades strax innan attentatsmannen körde rakt in i en julmarknad i Berlin och dödade elva personer och skadade 50.

Utredare tror att Lukasz Urban räddade liv i Berlin genom att ta tag i ratten och styra bort lastbilen från människohopen.

Attentat i Berlin 2016

Lastbilar i konvoj

Den lilla kyrkan i Banie i västra Polen var fullsatt av sörjande människor. Flera lastbilar hade parkerat i närheten och tutade för att hedra den mördade lastbilschauffören. Efter begravningen körde sedan lastbilar i konvoj på motorvägarna.

Särskild pension

37-årige Lukasz Urban var gift och pappa till en 13-årig pojke. Polens premiärminister Beata Szydlo meddelade att Lukasz Urbans änka och son kommer att få en särskild pension, samtidigt som ett privat insamlingsinitiativ av en brittisk lastbilschaufför kommer att lämna över mer än motsvarande två miljoner kronor till familjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attentat i Berlin 2016

Mer i ämnet