Ett tusental aktivister blockerade Broadway i New Yorks finansdistrikt för att protestera mot vad de anser vara företagens roll i klimatkrisen. Över 100 personer ska ha gripits. Foto: TT

Hundratals gripna inför FN-toppmötet

Uppdaterad
Publicerad

I dag invigs FN:s globala klimattoppmöte. 126 stats- och regeringschefer har rest hit till New York, för att bryta dödläget sedan fiaskot i Köpenhamn för snart fem år sen. Nu ska världens mäktigaste män och kvinnor ha fokus på den globala klimatkrisen. Samtidigt har hundratusentals demonstrerat – och i natt greps ett hundratals aktivister efter protester.

Gröna energisatsningar i Afrika, minskad avhuggning av tropiska skogar och storstäder som visar vägen genom att lova sänka sina utsläpp med 80 procent till 2050 väntas bli några av resultaten när världens stats- och regeringschefer samlas.

Sveriges avgående statsminister Fredrik Reinfeldt får, tillsammans med en de andra stascheferna, ta del av nya forskningsrapporter som bland annat visar att juni, juli och augusti var globalt de varmaste månaderna någonsin samt att 2014 ser ut att slå rekordet från 2010 som det varmaste året hittills sedan mätningar inleddes.

Klimatmöte i New York

Utsläppen fortsättar att öka

Världens samlade koldioxidutsläpp fortsätter att öka. Enbart här i USA har dramatiska översvämningar och skogsbränder ökat oron hos allmänheten, inför toppmötet har över 300.000 New Yorkbor demonstrerat i den största manifestationen någonsin mot klimatförändringarna. Protesterna riktades mot de lamslagna globala klimatförhandlingarna.

Natten mot tisdagen, svensk tid, blockerade ett tusental personer delar av Broadway i Manhattans finansdistrikt i protest mot vad de ser som företagens roll i klimatkrisen, skriver AP.

Över 100 personer, inklusive en person klädd i en isbjörnsdräkt, greps efter att de vägrat lämna gatan, uppger polisen. De flesta greps för förargelseväckande beteende.

New York är en av de städer som nu förbinder sig att minska sina koldioxidutsläpp med 80 procent till 2050.

– Klimatförändringar var något abstrakt för New Yorkborna fram till för två år sen, sade borgmästare Bill de Basio i en intervju med New York Times, men efter orkanen Sandy som tog 44 liv och kostade 19 miljarder dollar anser han att New York har en moralisk skyldighet att agera. New York kommer framför allt att satsa på att energieffektivisera byggnader.

Planerar energikorridor

I Afrika växer planerna på att utveckla en energikorridor från Kairo till Kapstaden som ska förse länderna med tillförlitlig energi från förnyelsebara energikällor, främst solceller och vindkraftverk. En uppmärksammad studie som publiceras i dag av ”The Global Commission on the economy and climate” visar att de nödvändiga koldioxidnerskärningarna de kommande 15 åren skulle kosta bara fem procent mer än vad världen ändå beräknas lägga på nya infrastruktursatsningar och kraftverk. 

Klimattoppmötet i New York är inga förhandlingar utan här väntas en rad bekymrade tal av världens politiker, åtföljda av en lång rad nya forskningsrapporter. Bakom kulisserna pågår överläggningar mellan länder inför det klimatavtal som ska antas på FNs globala klimatförhandlingar i Paris 2015.

”Klimatkrisen har större konsekvenser”

Bland annat USAs utrikesminister John Kerry har en rad förhandlingsmöten med ledande politiker inplanerade och har skapat rubriker genom att vädja till världens ledare att ägna klimatfrågan lika stort engagemang som ebolautbrottet i Afrika och den säkerhetspolitiska krisen i mellanöstern.

– Dessa är omedelbara hot. Men klimatkrisen har större och mer långtgående konsekvenser, som kommer att kosta miljarder dollar, människoliv och hota den globala säkerheten. Men konflikterna mellan rika länder, utvecklingsländer och fattiga länder som lamslagit FNs klimatförhandlingar i många år kvarstår. Rika länder har hittills inte ansett sig ha råd att ge de belopp de lovat till FN:s klimatfonder, som ska hjälpa fattiga länder utveckla och finansiera gröna energilösningar och anpassa sig till de pågående klimatförändringarna. De fattiga länderna skyller på de rika länderna vars industrier och bilar orsakat klimatförändringarna och är själva inte beredda att ta något huvudansvar.

USA och Kina i förhandlingar

En utveckling som framhålls som lovande är att USA och Kina, världens två största utsläppsländer, har inlett egna, bilaterala klimatförhandlingar sedan ett år tillbaka vilka av parterna uppges vara framgångsrika.

FN:s generalsekretrare Ban Ki Moon har inget färdigt förslag på hur många av de svårlösta frågorna ska hanteras. Toppmötet i New York är enligt FNs generalsekreterare ett sätt att sätta press och fart på världens politiker att ta ytterligare steg mot att minska sina länders globala klimatpåverkan – 15 månader återstår innan det stora förhandlingsmötet i Paris 2015 ska anta ett nytt globalt, klimatavtal efter Kyotoavtalet som löpte ut 2012.

Fakta

Fakta: FN:s klimatmöten

* Det första mötet inom ramen för FN:s klimatkonvention (UNFCCC) ägde rum 1995 i Berlin. Två år senare, i Kyoto i Japan, enades länderna om Kyotoprotokollet, det nuvarande klimatavtalet.

* Men Kyotoprotokollet är så bristfälligt och omfattar så få länder att länderna ända sedan 2007 arbetat för ett nytt heltäckande avtal.

* I Köpenhamn 2009 slutade dock förhandlingarna i ett stort fiasko. Nu är målet att kunna sluta en ny överenskommelse i Paris i slutet av 2015 som ska börja gälla 2020.

Världsbanken uppger att 73 nationella och 11 regionala regeringar, som står för 54 procent av världens utsläpp och 52 procent av BNP, nu stödjer en prissättning för utsläpp – som koldioxidskatt, handel med utsläppsrätter eller annat. Där finns tunga spelare som Kina, Frankrike, Tyskland, Indonesien och Ryssland – men inte USA, världens största ekonomi och störste finansiären av Världsbanken.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmöte i New York

Mer i ämnet