Foto: TT

Hundratals langare dödade i Filippinerna

Uppdaterad
Publicerad

I Filippinerna blir nu resultatet av landets nya och extremt repressiva narkotikapolitik märkbart. På huvudstaden Manillas gator ligger liken efter människor – missbrukare, langare eller andra – som på olika vis omfattas av narkotikaindustrin.

Trots att det ännu inte hunnit gå en månad sedan Filippinernas nye president Rodrigo Duterte tillträdde sin post verkar hans löften om att ”döda 100.000 människor och fylla Manilla-floden med kroppar så att fiskarna äter sig feta” redan ha fått genomslag.

Under juli har 300 människor dödats på Manillas gator. Scenerna är stundtals slående lika: den döde är bunden till händer och fötter, tejp är lindad rund huvudet och bredvid liket ligger en skylt i kartong med det handskrivna budskapet om att personen erkänt sitt brott, uppger The Daily Telegraph.

Filippinernas blodiga drogkrig

”Var så god att döda dem”

Under sitt installationstal var Duterte mycket tydlig mot allmänheten i sin hållning gentemot missbrukare.

– Om du känner några narkomaner, var så god och döda dem själv, eftersom det vore för smärtsamt för deras föräldrar att göra det, sade Duterte, uppger nyhetsbyrån AFP.

Duterte har tidigare gjort sig känd för att uppvigla till våldsamheter. Hans metoder har gett honom smeknamnet Filippinernas Dirty Harry, efter Clint Eastwoods tuffe och lakoniske filmpolis. Och de har gett upphov till hård kritik från såväl FN som Amnesty International.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch har krävt en utredning av morden på över 1.000 personer under hans tid som borgmästare.

– Hur tror ni att jag gjorde det? Hur lyckades jag nå titeln som en av världens säkraste städer? Genom att döda dem alla, sade Duterte själv för ett år sedan, enligt tidningen The Philippine Star.

”Till den siste är begraven”

När han i måndags, nu som landets president, talade till polisen var det med klara besked.

– Dubbla er insatser, trippla dem om nödvändigt. Vi kommer inte att sluta förrän den sista knarkkungen, den sista finansiären och den sista langaren har gett upp eller sitter bakom lås och bom… eller ligger begraven, om de så önskar.

Polisen uppgav förra veckan att man efter Duertes idé kommer att låta uppföra en stor elektronisk anslagstavla utanför polishögkvarteret i Manilla, avsedd att löpande publicera information om människor som misstänks för samröre med narkotika – eller som ”eliminerats”. Tavlan är tänkt att ”synliggöra polisens prestationer för vanliga människor”, uppger ABC News.

”Ej rädd för mänskliga rättigherer”

Att de nya tilltagen bryter mot FN:s konventioner om mänskliga rättigheter verkar inte bekymra Duterte.

– Jag är inte rädd för mänskliga rättigheter, jag kommer inte att låta mitt land förtäras av hundarna.

– Jag kommer att gå i pension med rykte om mig som Idi Amin, sade Duterte, enligt ABC News, och syftade på Ugandas hårdföre diktator under 70-talet som bland annat gjorde sig skyldig till massmord och massdeportationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filippinernas blodiga drogkrig

Mer i ämnet