De flesta av larmen till SOS International handlar om överfall. Foto: Nasser Nasser/AP/TT, Marco Ugarte/AP/TT

Hundratals svenskar larmar om överfall, rån och sexuella övergrepp utomlands

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals svenskar larmar varje år om att de blivit utsatta för brott utomlands. Det handlar om rån och sexövergrepp – men vanligast är överfall, enligt SOS International.

– Det kanske inte är så bra att gå runt med en flashig guldklocka, säger Charlotte Bjerregaard på assistansorganisationen.

Förra året gjorde svenskarna 16,6 miljoner utlandsresor, enligt tidningen Vagabonds senaste resebarometer.

Samtidigt fick SOS International, en assistansorganisation som erbjuder akut hjälp till personer som hamnar i nödsituationer i utlandet, in 350-450 larm från svenskar som hävdade att de hade blivit utsatta för brott utomlands.

Överfall och rån

SVT Nyheter har bett assistensorganisationen SOS International, som ägs av ett tiotal stora försäkringsbolag i Norden, om siffror för förra året. Siffrorna är inte exakta eftersom vissa fall anmäls som kombinationsärenden, men visar att en absolut majoritet av larmen (74 procent) handlade om överfall. 16 procent uppgav att de blivit utsatta för stöld eller rån, medan 10 procent av kontakterna rörde sexuella övergrepp.

– Överfall kan handla om att man börjar bråka med någon och blir misshandlad. På de stora turistorterna är alkohol ganska utbrett och det triggar ofta konflikter, säger Charlotte Bjerregaard, ansvarig för den svenska marknaden på SOS International.

Peru och Guatemala

Östeuropa och Sydamerika är överrepresenterade i statistiken, särskilt Peru och Guatemala. Även Kroatien sticker ut i kontakterna till larmcentralen.

– Något man bör tänka på är den preventiva delen. Man måste vara uppmärksam på hur man agerar i olika länder, i fattiga länder i Sydamerika är det kanske inte är så bra att gå runt med en flashig guldklocka.

Män är något mer benägna att larma SOS International än kvinnor, 54 procent jämfört med 46 procent.

– Min erfarenhet som tidigare reseledare är att det ofta är män som råkar i trubbel och blir misshandlade på krogen på resedestinationer. Men när det gäller våldtäkter är det primärt kvinnor som larmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.