Israeliska styrkor som vaktar vid Al-Aqsa-moskén.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Israeliska styrkor som vaktar vid Al-Aqsa-moskén. Foto: Ahmad Gharabli/TT

Hundratals uppges ha barrikaderat sig i al-Aqsa-moskén

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals unga palestinier uppges barrikaderat sig i al-Aqsa-moskén i Jerusalem under söndagen, rapporterar Haaretz. Samtidigt har ett stort antal judiska besökare under starkt polisskydd besökt närliggande Västra muren. Trots farhågorna om oroligheter kunde avslutas bönen fredligt.

Israels utrikesdepartement beskriver gruppen i moskén som en ”farlig mobb” och uppmanar Jordanien, som är ansvarigt för säkerheten på Tempelberget, att omedelbart avlägsna personerna från i al-Aqsa-moskén, rapporterar Times of Israel. Från jordanskt håll motsätter man sig Israels krav.

Enligt tidningen beslutade sig polisen denna gång för att denna gång inte gå in i moskén. Samtidigt började judiska besökare anlända till området, eskorterade av polis. Tidigare i veckan stormades moskén av israelisk polis, 350 personer greps och avlägsnades, flera skadades.

Tempelberget är heligt för kristna, muslimer och judar. I år, liksom förra året, sammanfaller den kristna påsken och den judiska högtiden pesach med muslimska ramadan och det har inför helgen varnats för oroligheter i området.

Under natten mot påskdagen har sex raketer skjutits från södra Syrien mot Israel men det finns inga uppgifter om skadade. Israelisk militär har under natten genomfört anfall med både flyg och artilleri mot militära mål i Syrien Explosioner ska ha hörts i närheten av huvudstaden Damaskus, enligt Reuters.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.