Under tisdagen lämnade en delegation med Huthi-rebeller flygplatsen i Saana Foto: TT / AFP / Mohammed Huwais

Huthi-rebellernas delegation har landat i Sverige för fredssamtal om Jemen

Uppdaterad
Publicerad

Jemens huthirebeller har landat i Sverige tillsammans med FN-medlaren Martin Griffiths, rapporterar AFP med hänvisning till FN-källor. Trots att mycket varit oklart och höljt i dunkel inför, tyder nu mycket på att det faktiskt kommer att inledas fredssamtal om det svårt krigshärjade landet – antingen redan under onsdagen eller på torsdagen.

Planet landade på Arlanda flygplats vid klockan 22 på tisdagskvällen, enligt Expressen. Ombord fanns ett svenskt sändebud till Jemen samt Kuwaits Jemenambassadör. De reste tillsammans med de Iranstödda huthirebellernas delegation.

Flygningen genomfördes i ett kuwaitiskt plan, enligt Kuwaits biträdande utrikesminister. Landet har medlat i konflikten och Sveriges utrikesminister Margot Wallström besökte Kuwait under måndagen för att förbereda fredssamtalen.

Krisen i Jemen

”Viktigt steg mot att få ett slut”

Wallström bekräftade vid klockan 22.40 att huthidelegationen har anlänt till Sverige tillsammans med FN-medlaren för de planerade Jemen-samtalen. Jemens regeringsdelegation väntas inom kort, enligt utrikesministern. Nyhetsbyrån AFP erfar att detta kommer att ske under onsdagen, under ledning av Jemens utrikesminister.

”Förhoppningsvis kommer konsultationer att äga rum snart, som ett viktigt steg mot att få slut på konflikten”, skriver Wallström.

Tidigare under tisdagen lämnade delegationen Jemens huvudstad Sanaa.

Det har nu gått drygt två veckor sedan regimen i det svårt krigshärjade Jemen meddelade att man tänker delta i fredssamtal i Sverige, tillsammans med de Iranstödda huthirebellerna.

Beskedet kom efter att huthirebellerna sagt att de kommer att avbryta sina robot- och drönarattacker mot Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och dess allierade i Jemen.

Evakuering bevis

Det är fortfarande inte bekräftat exakt var och när förhandlingarna i Sverige börjar. Men Johannesbergs slott i Rimbo norr om Stockholm har pekats ut som en möjlig mötesplats där samtalen troligen inleds någon av de närmaste dagarna.

Samtalen i Sverige innebär en verklig chans att få i gång en fredsprocess, anser Anwar Gargash, utrikesminister i Förenade Arabemiraten, som är en del av den saudiskledda militärallians som strider på den jemenitiska regeringssidan.

I en kommentar på Twitter lyfter Gargash fram evakueringen i måndags av 50 skadade huthirebeller från Sanaa till Oman som ett bevis på att regeringssidan menar allvar med fredssamtalen.

”Vi tror att Sverige(-samtalen) innebär en avgörande möjlighet att med framgång engagera sig i en politisk lösning för Jemen”, skriver han.

Förflyttning av skadade har varit ett huvudkrav från rebellerna för att delta vid samtalen. De har också krävt garantier för sin säkerhet om de lämnar Jemen, ett villkor som de inte ansåg uppfyllt inför det förra försöket till förhandlingar i Genève, dit rebellerna inte dök upp.

Jemens saudiskstödda regering och huthirebellerna kommer att utbyta hundratals fångar inför de planerade fredssamtalen i Sverige, meddelar en regeringstjänsteman. Det handlar om mellan 1 500 och 2 000 soldater från regeringssidan och 1 000–1 500 rebeller, enligt källan.

FN: Krisen förvärras

FN:s humanitära chef Mark Lowcock säger att han diskuterat finansiell hjälp för flera miljarder dollar till Jemen med Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och USA i helgen. FN gör en bedömning att Jemen kommer att behöva 4 miljarder dollar utifrån för att klara sin budget och undvika en valutakrasch.

– Det finns ett behov av miljardtals dollar till stöd för att de ska kunna upprätthålla grundläggande funktioner inom regeringen, säger Lowcock.

FN varnar för att den humanitära krisen i landet, som redan är den värsta i världen, kommer att förvärras 2019. Tolv miljoner människor befaras då vara i behov av hjälp med mat varje månad, enligt FN:s samordningsorgan för nödhjälp (OCHA).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Jemen

Mer i ämnet