Vallokalerna har öppnat för presidentvalet i Iran

Uppdaterad
Publicerad

Vallokalerna har öppnat i Teheran som går till presidentval i dag. Den konservative domaren Ebrahim Raisi spås vinna valet som sker vid en avgörande tidpunkt.

I centrala Teheran sitter valaffischer uppsatta, men de är färre än vid tidigare presidentval. En kandidats ansikte syns oftare än andra: Ebrahim Raisi som är chef för Irans rättsväsende leder opinionsundersökningarna. 

Nära 60 miljoner iranier kan rösta i valet – men enligt officiella uppskattningar kommer valdeltagandet bli lågt. 

 – Många iranier är besvikna på det ekonomiska läget. De litade på att situationen skulle förbättras under Rouhani, men det gjorde den inte, säger Masoumeh Varmazjar som vi träffar på ett kampanjmöte för Raisi. Det är glest med deltagare på mötet och någon valfeber märks inte av. 

Ekonomisk kris

 – Den viktigaste frågan är om den ekonomiska krisen och andra sociala problem  kommer att lösas? säger Mahsa som SVT träffar i norra Teheran. Själv har hon svårt att välja mellan de kandidater som tillåtits ställa upp i valet. 

Fler än 500 personer registrerade sig för att ställa upp i valet. Av dem valde Irans mäktiga Väktarråd ut sju presidentkandidater. Flera kandidater som sågs som tänkbara utmanare till Raisi stoppades, och även Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei har kritiserat urvalet och kallat en del av diskvalificeringarna för ”orättvisa”.

Som domare på 1980-talet anklagas Ebrahim Raisi för att ha varit med och beordrat tusentals avrättningar. Han har aldrig kommenterat anklagelserna.

Avgörande tidpunkt

Om Raisi blir president ökar de konservativas grepp om makten i Iran. Samtidigt sker valet vid en avgörande tidpunkt eftersom det just nu pågår förhandlingar för att väcka liv i Irans kärnteknikavtal. 

Avtalet trädde i kraft under den avgående presidenten Hassan Rouhani, och skulle ge Iran lättade ekonomiska sanktioner mot att landet begränsade sin urananrikning. Men efter att USA lämnade avtalet för tre år sedan har Irans ekonomi fallit fritt. 

I april i år nådde inflationen 50 procent och många iranier har svårt att få vardagen att gå ihop. 

 – För oss unga är det svårt. Sådant som är självklart för unga i andra länder, som att kunna jobba och bilda familj är bara en dröm för oss, säger 25-årige Mehdi Koshavi. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.