En valaffisch med högerkandidaten Guillermo Lasso. När Ecuador går till presidentval i dag står valet mellan honom och vänsterkandidaten Andrés Arauz. Foto: AP

Ideologiskt vägval i krisande Ecuador

Publicerad

En vänsterekonom eller en konservativ affärsman?

Trots tydliga alternativ är många ecuadorianska väljare osäkra in i det sista. Båda de manliga presidentkandidaterna hoppas på avgörande stöd från kvinnor och minoriteter.

Den 36-årige socialisten Andrés Arauz vann en bekväm seger i den första valomgången med 32,7 procent av rösterna. Han har behållit en ledning i många mätningar inför dagens avgörande omgång.

Men motståndaren, 65-årige Guillermo Lasso, har knappat in på slutet – och närmare 30 procent av väljarna hade i den senaste stora undersökningen fortfarande inte bestämt hur de skulle rösta.

Arauz tillhör samma läger som den tidigare vänsterledaren Rafael Correa, som styrde landet 2007–2017, men har markerat viss distans till sin politiske mentors ”konfrontativa” ledarstil.

Arauz lovar bland annat att försöka omförhandla villkoren för en miljardskuld till Internationella valutafonden (IMF) med målet att behöva skära mindre i de offentliga utgifterna.

Lasso lovar i stället att blåsa liv i den svårt covidhärjade ekonomin genom att locka utländska investerare till landet. Men i jakten på röster har 65-åringen, som är medlem i den ultrakonservativa katolska organisationen Opus Dei, lovat att lyssna till hbtq- och kvinnorättsgrupper, liksom urfolksorganisationer.

Lovar bidrag till mödrar

Även Arauz har vänt sig ditåt och lovar bland annat ett särskilt bidrag till landets mödrar. Både Arauz och Lasso har dessutom skaffat sig konton på videoappen Tiktok i hopp om att nå ut till unga väljare.

De delar även en vilja att fortsätta med storskalig olje- och mineralutvinning, vilket väckt skarp kritik från miljörörelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.