Tre miljoner människor bor i Idlib. Foto: AP/TT

Idlib-offensiv satt på paus

Uppdaterad
Publicerad

Den markoffensiv mot provinsen Idlib i Syrien som det laddats för i månader verkar vara satt på paus. En turkisk talesman säger att parterna är överens om att de humanitära konsekvenserna skulle bli för stora.

I Idlib-regionen, ofta beskrivet som det viktigaste stora oppositionsfästet som återstår i Syrien, lever tre miljoner människor. Turkiet, som redan hyser 3,5 miljoner syriska flyktingar, säger att man inte klarar ännu en stor flyktingvåg – och signalerar till EU att ett sådant scenario skulle påverka hela Europa.

Efter samtal med ryska, tyska och franska företrädare i Istanbul säger nu Ibrahim Kalin, medarbetare till Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, att parterna är överens.

– Våra förväntningar är att det nuvarande läget i Idlib bibehålls, att civila skyddas och att ingen humanitär kris skapas, säger han enligt nyhetsbyrån Reuters.

Drar sig tillbaka

Erdogan ska i Ryssland på måndag diskutera saken med sin ryske kollega Vladimir Putin. Och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov förklarar att pratet om ”en rysstödd offensiv av syriska styrkor inte är en sanningsenlig redogörelse av fakta”, rapporterar nyhetsbyrån AFP från ett möte i Berlin.

Källor i Syrien bekräftar att den uppladdning som märkts med ryska och syriska styrkor runt Idlib tidigare nu avtagit. Läget har varit lugnt i veckan, och i Hama-området har regimstyrkor setts dra sig tillbaka.

– För tillfället gäller tålamod och ompositionering. Operationen är ej inställd, men vi har gott om tid, säger en regimtrogen källa till Reuters.

Löfven och de Mistura

Däremot är såväl ryska som syriska företrädare tydliga med att man tänker fortsätta flyganfallen mot vad som beskrivs som terrorister.

Sveriges statsminister Stefan Löfven säger i ett pressmeddelande att han har diskuterat situationen med både FN-sändebudet Staffan de Mistura och FN:s nya högkommissarie för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet.

”Som medlem i FN:s säkerhetsråd driver Sverige på för en fredlig lösning på konflikten i Syrien och för att skydda civila”, förklarar Löfven. ”Men till syvende och sist vilar ansvaret på den syriska regimen och dess allierade, inte minst Ryssland och Iran”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.