– Det är ännu för tidigt att säga om det rör sig om trendbrott, men jag tror inget har förändrats när vi får helårssiffrorna om några dagar, säger Åsa Lannhard Öberg på Jordbruksverkets enhet för handel och marknad.
Under de tre första kvartalen i fjol minskade importen av griskött från Danmark med elva procent. Från det största importlandet Tyskland var minskningen sex procent.
Totalt minskade den svenska konsumtionen av griskött något under perioden, medan den inhemska produktionen ökade.
– Debatten inför EU-valet om antibiotikaanvändning till djur, nya kostråd från Livsmedelsverket om rött kött och åtgärder till följd av vårens kris i den svenska grisnäringen kan vara faktorer som haft påverkan på förändringarna under det första halvåret, säger Åsa Lannhard Öberg.
Varnades för köttet
Varningarna för dansk griskött avlöste varandra under fjolåret.
Bland annat hittades stafylokockbakterien MRSA, som är resistent mot de flesta former av antibiotika i dansk fläskfilé. Minst 20 svenskar smittades och fyra danskar dog.
Dansk grisnäring använde antibiotika vid grisuppfödningen i förebyggande syfte, trots att det är förbjudet. Den danska livsmedelsmyndigheten hittade det förbjudna hormonet DES i ett stort parti fläskkött efter att substansen hittats i urinen på grisar.
Det avslöjades också att det förekom svanskupering av danska grisar trots EU-direktiv om förbud. Amputationen skedde dessutom utan bedömning.
– Det skrevs mycket i tidningarna under sensommaren och det påverkade helt klart svenskarnas inställning till det importerade grisköttet, säger Lannhard Öberg.