Foto: TT

Indiens högsta domstol avgör flyktingars öde

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska Indiens högsta domstol avgöra om Rohingyaflyktingar ska få stanna i Indien. Enligt regeringen utgör de en terrorrisk och ska därför utvisas.

I ett flyktingläger i delstaten Uttar pradesh bor ett hundratal rohingyier från Burma. En av dem är Nargis Abdul Rahim som kom till Indien för att rädda sitt liv.

– Militären kom och tog min pappa och när mamma frågade var de skulle ta honom tog de henne också. Sen hittade vi mamma död ute på fältet. Pappa har vi inte sett sedan dess, berättar Nargis.

Hotas av utvisning

Familjen klarar sig på den lilla kiosk som Nargis driver tillsammans med sin man. Barnen går i skolan och det finns mat när de kommer hem. Men nu hotas de av utvisning.

– Det finns inget för oss att återvända till. Det är bättre de skjuter mig här i så fall och kastar mig i floden för det är vad som kommer att hända om vi tvingas återvända, säger Nargis man Maulana Abdul Rahim.

SVT:s reporter Malin Mendel Westberg på plats i ett flyktingläger i delstaten Uttar pradesh, Indien. Foto: Privat

Högsta domstolen avgör

Idag finns cirka 40.000 rohingier i Indien och vissa har varit här i decennier. Men samtidigt som fler än någonsin just nu flyr Burma, har de styrande i Indien bestämt sig för att utvisa samtliga rohingyier med förklaringen att de utgör en säkerhetsrisk.

Och nu är det upp till högsta domstolen i Indien att avgöra om de ska få stanna.

– Regeringen använder muslimska rohingier för att polarisera muslimer och hinduer mot varandra, det är därför de nu hotas av utvisning säger advokaten Prashant Bhushan, som företräder folkgruppen i Högsta domstolen.

Protester mot utvisningarna

Flera internationella organisationer har protesterat mot utvisningsbeslutet och i ett öppet brev till premiärminister Narenda Modi vädjas om att flyktingarna ska få stanna. Nargis sätter sitt hopp till premiärministern.

– Om Modi vill kan han skapa fred, och när det är fred kan vi återvända till Burma, säger Nargis Abdul Rahim.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.