Indiens regering kritiseras i covidstormen: ”Har inte gjort någonting”

Uppdaterad
Publicerad

Indien skakas av ökande dödstal och den akuta bristen på syrgas har fått regeringen att vädja om hjälp. Nu möts samma regering av skarp kritik.

– Man har i princip inte gjort någonting för att förhindra att människor möts, säger Parul Sharma, människorättsjurist i Morgonstudion.

Indien är just nu det land som är hårdast drabbat av coronaviruset. Dödstalen ökar stadigt och på landets sjukhus råder akut brist på medicin och syrgas. Människor kremeras på öppen gata utanför sjukhusen, som är så överfulla att de måste skicka hem svårt sjuka patienter.

Då sprids smittan ytterligare.

– Det är kaotiskt rent ut sagt. Det är inte bara brist på syrgas utan all typ av fundamentalt stöd som man kan förvänta sig av sjukvården. Patienter skickas hem för att dö, säger Parul Sharma, människorättsjurist med fokus på södra Asien.

Svagt hälsovårdssystem

Enligt officiella siffror har 17,3 miljoner coronafall konstaterats men mörkertalet tros vara stort. En anledning är att landsbygden inte ingår i landets smittorapporter – trots att Indien till stor del består av landsbygd.

Enligt Parul Sharma har pandemin satt fokus på Indiens redan försvagade sjukvårdssystem.

– Man säger att det indiska sjukvårdssystemet har kraschat men det fanns inte så mycket att ta av innan. Indien spenderar mindre än en procent på sin BNP på hälsovård. Det finns i dag 20 sjukvårdare på 10 000 indier. Det är bland de lägsta nivåerna i världen.

Regeringen har kritiserats för att prioritera religiösa festivaler och politiska valmöten – snarare än att minska smittspridningen.

– Man har i princip inte gjort någonting för att förhindra möten. Det är hundratusentals människor som har samlats, säger Parul Sharma.

Ska få hjälp av EU

Indiens hälsominister Harsh Vardhan uppmanar samtidigt befolkningen att ”inte drabbas av panik”.

– Vi måste vara tålmodiga. De flesta har förstått under de senaste 15 månaderna att man ska ta det lugnt om man drabbas av sjukdomen. Om man har tålamod kan de flesta bli friska genom att vårda sig själv i hemmet, sa han i ett uttalande nyligen.

Nu tvingas den indiska regeringen vädja om hjälp från resten av världen för att tackla den akuta syrgasbristen på sjukhusen.

I går meddelade bland annat USA och Tyskland att man är beredd att skicka syrgas och medicin till landet. Även Sverige har fått en direkt förfrågan, som väntas besvaras av MSB inom kort.

Fakta: Coronaviruset i Indien

Covid-19 har totalt skördat över 195 000 liv i Indien.

Under måndagen noterades rekordmånga nya fall för femte dagen i rad, nästan 353 000 nya smittade.

Nederländerna har stoppat flyg Indien på grund av det svåra smittoläget. Frankrike kräver tio dagars karantän för inresande och Storbritannien tillåter bara inresande som är brittiska eller irländska medborgare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.