Nästa vecka skulle Indonesien anta sin nya strafflagstiftning som bland annat förbjuder sex utanför äktenskapet. I praktiken innebär det att samkönade förhållanden kriminaliseras eftersom samkönade äktenskap inte är lagliga. Det skulle även bli olagligt att förolämpa presidenten. Det rapporterar CNN.
Presidenten använder sitt veto
Nu meddelar president Joko Widodo att han använder sitt veto för att fördröja den slutgiltiga omröstningen för att han anser att 14 av lagarna i den nya brottsbalken måste ses över ytterligare av parlamentet, rapporterar Reuters.
En upprop online som vädjade till presidenten att just använda sitt veto hade på fredagen samlat över 560 000 namnunderskrifter.
Indonesien har jobbat sedan 2015 på den nya lagstiftningen som ska ersätta de hundra år gamla holländska koloniallagarna som funnits i landet. Indonesiens justitie- och människorättsminister säger till CNN att den nya lagstiftningen är mer i linje med hur indoneserna lever i dag. Förslaget om den nya brottsbalken har stöd hos den muslimska majoritet som styr landet och där många vill se att landet formas utifrån en konservativ syn på Islam.
Nya lagstiftningen ”katastrofal”
Människorättsorganisationen Human Rights Watch har kallat lagförslaget ”katastrofalt, inte bara för kvinnor och religiösa och HBTQ-minoriteter, utan för alla indoneser”, skriver CNN.
Nyligen kom ett gemensamt uttalande från ett 20-tal människorättsorganisationerna, flera inriktade på HBTQ-rättigheter, som jobbar i Sydostasien. De skriver:
”Vi vädjar till den indonesiska regeringen att tänka om gällande den föreslagna lagstiftningen som begränsar religionsfrihet, straffar samkönade relationer och som öppnar dörren för förföljelse av HBTQ-personer.”
Vädjar till presidenten
Förslaget antogs på onsdagen av landets representanthus. Den 24 september skulle parlamentet ha tagit ställning till förslaget som spåddes att röstas igenom. Nu skjuts alltså beslutet på framtiden. Utöver uppropet online så är det flera organisationer som har vädjat till landets president Joko Widodo att använda sitt mandat för att fördröja att lagstiftningen införs.
Den nya lagen innebär att sex utanför äktenskapen kan straffas med upp till ett års fängelse och ogifta par som lever ihop kan få sex månaders fängelse. Det finns även skrivningar som underlättar att ange personer man misstänker leva i förhållanden utan att vara gifta.
Fakta: Demokrati i Indonesien
Indonesien är en av världens största demokratier, med nästan 270 miljoner medborgare. Demokratiforskningsinstitutet Freedom House säger att Indonesien har gjort stora demokratiska framsteg sedan 1998, efter att den tidigare auktoritära regim som styrde landet föll. Men landet lider fortfarande av korruption, diskriminering och våld mot vissa minoriteter.
Religiösa lagar om hädelse har också blivit ett slagträ i politiken. Något som används av en styrande muslimsk majoritet där många vill forma landet utifrån en konservativ tolkning av Islam. De konservativa strömningarna har blivit starkare sedan 2017.