Hör Bert Sundström, utrikesreporter, om det ryska flygplanet som kraschade i Belgorod, Ryssland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Bert Sundström, utrikesreporter, om det ryska flygplanet som kraschade i Belgorod, Ryssland. Foto: Reuters. SVT.

Informationskrig om störtade ryska IL-76-planet

Uppdaterad
Publicerad

Informationskriget rasar kring det störtade ryska militärflygplanet i Belgorod. Ryssland hävdar att 65 ukrainska krigsfångar var ombord, vilket Ukraina ifrågasätter. Ukraina menar att de inte varnades för att planet var på väg, vilket Ryssland menar att de var fullt medvetna om.

Det är ännu oklart vad, eller vem, som fanns ombord på det ryska Il-76-planet. Mycket pekar dock på att det träffats av en luftvärnsrobot, enligt BBC Verify, men vem som avfyrade den är okänt.

Ryssland menar att det var ukrainarna som sköt ner planet. De kallar händelsen för en ”terrorattack”, en benämning Ukraina vänder sig emot. Enligt dem utgör militära ryska plan legitima mål.

Kriget i Ukraina

Ukraina har varken bekräftat eller dementerat att det var deras styrkor som sköt ner planet. De har däremot bekräftat att ett fångutbyte var planerat under dagen, men att det aldrig genomfördes.

Ryssland hävdar att de varnade ukrainarna 15 minuter innan IL-76-planet nådde området där det sedan störtade, något Ukraina menar inte stämmer. Tvärtom påstås ryssarna, till skillnad från tidigare fångutbyten, inte ha skickat någon förfrågan om fri lejd.

Dubbletter på rysk lista

Ukraina menar samtidigt att det inte finns några bevis för att krigsfångar befunnit sig ombord.

Ukrainas kommissionär för mänskliga rättigheter och ukrainska medier har spridit uppgiften om att den lista över de påstådda passagerarna som publicerats av ryska medier innehåller namn på personer som utväxlades redan den 3 januari.

Till råga på detta påstår Ukrainas underrättelsetjänst att bara fem kroppar förts till bårhus efter kraschen. Underrättelsetjänsten har också uppgett att ryska politiker och militärer i sista stund hindrats att gå ombord på planet, men utan att presentera några bevis för detta.

Vill se utredning

President Zelenskyj har uppmanat till en sjösättning av en internationell utredning av händelsen. Ukraina har själva påbörjat en brottsutredning och har påpekat att det enligt Genèvekonventionen är varje lands ansvar att garantera deras krigsfångars liv och hälsa.

Ryssarna säger att analyser av kraschplatsen och planets svarta lådor pågår. Ukraina påstår dock att räddningsarbetare förbjudits från att på nära håll undersöka vraket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet