• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Epidemiolog Joacim Rocklöv. Foto: TT

Ingen ökning av dödsfall under andra covidvågen i Europa

Publicerad

På flera håll i Europa har sommarens nedåtgående kurva plötsligt vänt och antalet coronafall ökar nu kraftigt. Men samma utveckling syns inte i dödsfallsstatistiken. Den ligger istället kvar på samma låg nivå som i juni.

Allt fler länder i Europa har en omfattande samhällsspridning, konstaterade statsepidemiolog Anders Tegnell under tisdagens myndighetsgemensamma pressträff.

I bland annat Spanien, Frankrike och Grekland har antalet bekräftade fall börjat komma upp i samma nivåer som under våren. Förra veckan rapporterade Österrike 850 nya fall om dagen. Två veckor tidigare låg siffran på 350.

Samtidigt ligger de registrerade dödsfallen på en fortsatt stabil och låg nivå, visar statistik från europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC.

– Det finns inga absoluta svar på varför det ser ut så men vi är i ett annat läge nu och har mer kunskap om hur vi ska hantera den här pandemin, säger Joacim Rocklöv, epidemiolog och professor vid Umeå universitet.

Bättre på att skydda

Att länderna har bättre system och rutiner för testning är en av de tänkbara orsakerna till att fallen ökar mycket utan att dödssiffran gör det, enligt Rocklöv. Det kan också bero på att man har blivit bättre på att skydda riskgrupperna så att det framför allt är yngre och friska som insjuknar.

– En annan förklaring är att virus kan bli mildare med tiden, fast det brukar inte gå så här snabbt. Vi har i dagsläget inga bevis för att det skulle vara så, men man kan ha med det i bakhuvudet, säger han.

”Borde fortsätta så här”

Joacim Rocklöv påpekar att en ökad smittspridning inte nödvändigtvis är ett dåligt tecken.

– Det kan lika väl betyda att man är på tårna. Att man testar mycket och därigenom kan identifiera och åtgärda, säger han.

Tror du att Europa kommer kunna hålla nere dödsfallen framöver?

– Det har varit en lugnare period under sommaren vilket gör att vi kan gå in i hösten med bättre förutsättningar. Man borde kunna förvänta sig att det kommer fortsätta se ut på det här sättet, säger Rocklöv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.