• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson fick inte igenom sitt förslag om nyval den 15 oktober. Foto: REUTERS TV/TT

Inget nyval i Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens parlament röstar som väntat nej till att utlysa nyval den 15 oktober. Beskedet innebär att premiärminister Boris Johnson har förlorat ännu en strid på kort tid.

– Den här regeringen kommer inte att försena brexit mer, sade han efter nederlaget.

Jasidan fick 293 röster, nejsidan 46. Men precis som när underhuset tidigare har röstat om nyval var det inte tillräckligt, då det krävs en majoritet om två tredjedelar av de 650 parlamentsledamöternas röster.

– Jag uppmanade tidigare underhuset att lita på folket. Men än en gång så tror oppositionen att de vet bättre, sade Johnson efter nederlaget.

Vill ha senare nyval

Boris Johnson har försökt få stöd av underhuset för ett snabbt nyval den 15 oktober, för att få allmänheten att sluta upp bakom hans tuffa brexitlinje. Att han inte fick det var väntat eftersom oppositionspartierna på förhand hade lovat att rösta nej eller avstå. I stället vill de ha nyval senare i höst, först när en förlängd förhandlingsperiod med EU verkligen har blivit av.

– Jag är inte beredd att riskera den katastrof som ett påtvingat avtalslöst utträde skulle innebära för oss, sade Labourledaren Jeremy Corbyn under den debatt som föregick omröstningen.

Vägrar förlängning

Corbyn poängterade att han inte vill ha ett nyval förrän ett avtalslöst utträde ur EU inte längre är ett alternativ.

Johnson kontrade:

– Om ni verkligen vill fördröja brexit till efter den 31 oktober, vilket verkar vara vad ni vill, så rösta för ett nyval och låt folket besluta om de vill ha en försening eller inte. Och om ni vägrar att göra det i kväll ska jag åka till Bryssel och förhandla om vårt utträde, förhoppningsvis med ett nytt avtal men utan om det behövs. Jag kommer inte att be om någon förlängning.

Efter omröstningen återupprepade han det löftet, och sade att han reser till EU-mötet den 17 oktober med ambitionen om att mejsla fram ett nytt avtal.

– Och oavsett hur många nya sätt som det här parlamentet försöker att bakbinda mina händer så ska jag sträva efter att få en överenskommelse som ligger i landets intresse.

Händelserik dag

Ny lagstiftning, som hastigt drevs igenom det brittiska parlamentet och trädde i kraft på måndagen, tvingar den brittiska premiärministern att söka en förlängning till 31 januari 2020 eller ännu längre, om inte parlamentet godkänt ett utträde den 19 oktober, enligt BBC.

Det blev en händelserik måndag i underhuset. Talmannen John Bercrow meddelade att han hoppar av sin post, och tidigare under kvällen röstade parlamentet även för att offentliggöra alla dokument som rör förberedelserna inför ett avtalslöst brexit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.