Medicinska arbetare testar turister för covid-19 vid utgången av Disneyland i ett brådskande uppdrag i Shanghai, Kina, den 31 oktober. Foto: Yu Ruwen/EPA/TT

Inget restriktionsstopp från Kina i sikte

Uppdaterad
Publicerad

Kina kommer inte att ge upp sina nolltoleransdirektiv mot lokala covid-19-fall inom den närmsta tiden, säger flera experter enligt Reuters.

För att förhindra att lokala fall förvandlas till större utbrott har Kina utvecklat och kontinuerligt förfinat sin covid-bekämpande arsenal, inklusive masstestning, riktade nedstängningar och reserestriktioner.

– Restriktionerna kommer vara kvar ett långt tag, säger Zhong Nanshan, expert på luftvägssjukdomar som hjälpte till att ta fram Kinas covid-strategi i början av 2020, till statliga medier.

Hur länge det kommer att vara såhär strikt beror på de övriga ländernas kontroll över situationen, menar Nanshan.

I ett stort utbrott mellan juli och augusti räknade Kina totalt över 1 200 lokala symtomatiska infektioner. I den senaste ökningen, mestadels i norra Kina, rapporterades cirka 538 lokala fall mellan 17 oktober och 1 november.

Begränsningar i turismen

Trots den lägre antalet fall har den geografiska spridningen av infektionerna satt begränsningar för Kinas fritids- och turismsektorer.

Sedan den 23 oktober har resebyråer inte tillåtits organisera turism mellan vissa provinser. Restriktioner påverkar resor till nästan en tredjedel av fastlandets 31 regioner på provinsnivå, inklusive Peking.

Många städer med infektioner har också stängt nöjes- och kulturlokaler inomhus. En uppsjö av maratonlopp, teaterföreställningar och konserter har försenats eller ställts in.

Fler länder öppnar upp

Landet kräver också flera veckors karantän för de flesta resenärer som anländer från utlandet.

Däremot börjar andra länder i Asien och Stillahavsområdet öppna selektivt för fullt vaccinerade internationella resenärer då de försöker säkra en mer normal grund för sina ekonomier och samhällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.