– IS-terroristerna är en osedvanlig elak företeelse och kanske den värsta terrororganisationen vi haft i modern tid. Lagföringen och bevisningen blir bättre som man utför en tribunal på plats, säger Mikael Damberg i SVT:s Morgonstudion.
Under torsdagen samlas EU:s råd för rättsliga och inrikesfrågor i Bryssel och inrikesministern ser goda möjligheter till att kunna få med länderna på regeringens linje.
Både statsminister Stefan Löfven (S) och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) har talat om fördelarna med att inrätta en internationell krigstribunal på plats. Ett av de huvudsakliga argumenten är närheten till bevisning och vittnesmål.
– En tribunal på plats skulle ge ännu bättre förutsättningar för att fälla de här personerna för de här brotten, säger Mikael Damberg.
”Rimligt att ställa till svars i regionen”
Särskilda tribunaler är ingen ny företeelse. Liknande har inrättats efter exempelvis folkmordet i Rwanda och kriget på Balkan för att säkra att krigsbrottslingar ställs till svars.
För terrorgruppen IS del handlar det bland annat om brott som människohandel, massavrättningar, korsfästelse och terrordåd.
– Vi ser att fler länder nu säger som Sverige – att man inte tänker hämta hem IS-krigare och stridande. Då är det rimligt att de ställs till svars i regionen, säger Mikael Damberg i SVT:s Morgonstudion.
Ingen konsulär hjälp
USA, liksom den kurdisk-arabiska milisen SDF som tillfångatagit IS-terroristerna, har båda uppmanat de europeiska länderna att hämta hem sina medborgare. Det rör sig om ett hundratal människor.
Flera länder, som Frankrike, har beslutat att själva lagföra sina medborgare som misstänks stridit för IS. Men Sverige står dock fast i sitt beslut att inte erbjuda konsulär hjälp till misstänkta IS-terrorister.
– Vi har under längre tid drivit den här frågan och inte fått stöd. Men nu ser vi att debatten tiltar i Europa och att fler länder inte vill hjälpa de här terroristerna, säger Mikael Damberg.
Enligt inrikesminister finns också förberedelse ifall någon IS-svensk skulle lyckas ta sig till Sverige utan konsulär hjälp.
– Då måste vi agera med kraften av svensk lagstiftning. De svenska domstolarna har mandat för att fälla någon för krigsbrott, säger Mikael Damberg.