Expert om ryska hyperrobotarna: Första gången de används i krig

Publicerad

Med stor sannolikhet har hypersoniska robotar använts i krig för första gången. Det säger William Alberque, vid International Institute for Strategic Studies, efter Kremls uppgifter att de anfallit Ukraina med roboten Kinzjal.

– Det här är en demonstration gentemot väst att systemet finns och att vi måste ta det på allvar. 

William Alberque var tidigare chef för Natos center för rustningskontroll och icke-spridningsfrågor.

SVT ber honom bedöma sannolikheten att Ryssland verkligen använt så kallade hypersoniska robotar i kriget i Ukraina. Hypersoniska robotar färdas flera gånger snabbare än ljudet.

Kriget i Ukraina

– Jag tror inte att någon kan få fram underrättelser med källangivelser som påvisar att det rörde sig om Kinzjal, men vi har inga skäl att betvivla det, säger Alberque som numer är chef för forskning om kärnvapen vid det ansedda brittiska IISS.

Förstörd vapenbunker

Det var på lördagen som Rysslands försvarsministerium uppgav att roboten av typen Kinzjal, ska ha förstört en stor underjordisk vapen- och ammunitionsdepå tillhörande ukrainska armén. Chefen för det ukrainska flygvapnet Jurij Ihnat bekräftade att vapendepån attackerats men sade sig inte ha kännedom om vad det var för slags robot som använts i attacken.

På söndagen uppgav Kreml att de avfyrat ännu fler hypersoniska robotar. 

– De har testat det tidigare ett antal gånger, men de vill visa hur användbart det är i strid. Men, återigen, jag är inte säker på att det var särskilt nödvändigt. Det här är mer en demonstration gentemot väst att systemet finns och att vi måste ta det på allvar.

Med stor sannolikhet är det första gången som hypersoniska robotar används i krig, säger Alberque.

– Det stämmer. Vi har aldrig sett dem användas i krig. Det är ovanligt att avfyra en ballistisk robot från ett flygplan.

Rysslands försvarsminister Sergej Shoigu och två andra höga officerare inspekterar ett ryskt Mig-31 stridsflygplan som beväpnats med Kinzjal, en hypersonisk robot. Foto: Rysslands försvarsministerium 15 februari 2022

Kallas för dolken

Kinzjal, som på engelska benämns ”The Dagger” (dolken), beskrivs av Ryssland som ett nytt supervapen. Men det är en ballistisk robot av typen Iskander M som sedan monterats på en flygplan och avfyrats, berättar Alberque.

– Jag betraktar inte det här som någon sorts supermodern, futuristisk robot. Det är en ballistisk robot, den sortens konstruktion som vi har sett i 30 eller 40 års tid. 

– Ryssarna har avfyrat över 1 000 ballistiska robotar och kryssningsrobotar i den här konflikten hittills, så man får nog säga att de har haft viss nytta av dem, tillägger han.

Hypersoniska robotar

Hypersoniska vapen kombinerar de snabbaste ballistiska robotarnas hastighet med kryssningsrobotarnas förmåga att manövrera.

Kryssningsrobotar kan anfalla på låg höjd från oväntat håll, medan de ballistiska robotarna skjuts upp och faller i ballistisk bana mot jorden.

Ballistiska robotar faller i mycket hög hastighet och banan är mer förutsägbar jämfört med kryssningsrobotar som kan styras mot målet på låg höjd

De flesta ballistiska robotar når överljudsfart (hypersonisk hastighet) under återinträdesfasen.

Det innebär minst fem gånger ljudets hastighet, kallad Mach 5.

Källa IISS

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet