Sociala medier och internet begränsat i Iran efter protesterna

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna efter 22-åriga Mahsa Aminis död fortsätter i Iran. Enligt den Oslo-baserade människorättsorganisationen IHR har mer än 50 dödats i sammandrabbningar mellan polis och demonstranter. Samtidigt är sociala medier delvis begränsade – och Netblocks hävdar att internetstörningarna är de största sedan de omfattande bränsleprotesterna 2019.

Sociala medierapparna Whatsapp och Instagram, som båda ägs av Facebooks moderbolag Meta, går inte att använda uppger organisationen Netblocks, som följer friheten på internet i världen, enligt Al Jazeera. Netblocks menar att störningarna är de mest omfattande sedan 2019 då det utbröt våldsamma protester mot bränslepriset och många personer dog.

Det uppges också vara svårt att gå ut på internet i mobilen via flera mobiloperatörer i Iran. I delar av kurdiska Iran har störningarna varit så omfattande att det i princip varit omöjligt att nå internet. Demonstrationer pågår i flera städer i Iran, men det är det västra kurdiska delarna av landet som det varit våldsammast och flest har dött under protester.

Protester i Iran

Dödstalet stiger nu till följd av protesterna.

Statliga iranska medier rapporterar att 26 personer har dödats under den senaste veckan, medan flera människorättsorganisationer uppger att antalet döda är ännu högre – IHR uppger exempelvis att det är fler än 50 personer som dött. Både demonstranter och poliser ska ha blivit dödade, enligt statlig tv, men det finns inga detaljer för när, var eller hur det har skett.

Dog i polisförvar

Protesterna följer efter en uppmärksammad händelse där en 22-åriga kvinna kvinna dog efter att hon gripits av polis för att ha brutit mot morallagarna.

Enligt iranska myndigheter dog kvinnan i polisförvar efter en hjärtattack, samtidigt riktas kritik mot polisen för övervåld. Irans president Ebrahim Raisi har gett landets inrikesminister i uppdrag att ”brådskande och noggrant utreda orsaken till händelsen”.

Händelsen har lett till protester även utanför Irans gränser.

Ansvarig minister Isa Zarepour säger i en kort kommentar till statlig iransk media att vissa restriktioner kan komma att införas för internetanvändandet på grund av ”säkerhetsskäl”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Iran

Mer i ämnet