Interpol varnar: Kartellerna blir allt mäktigare

Uppdaterad
Publicerad

De mexikanska kartellernas brutala våld har tagit sig alltmer extrema former i en sorts skräckpropagandistisk kapprustning. Nu varnar Interpol för kartellernas växande affärsmodell, med Europas drogaptit som bränsle.

Det var en skakande syn som mötte mexikanska Tlaquepaques invånare en morgon i mitten på mars. På en bänk på det lummiga torget Jardin Hidalgo satt en död människa, invirad i svart plast.

Två handskrivna skyltar förkunnade att liket var en kartelledare som påstods ha lierat sig med myndigheter mot de brutala rivalerna: Jalisco New Generation-kartellen.

– Syftet är att sätta skräck i folk, säger journalisten Anabel Hernandez i SVT:s Utrikesbyrån.

– Därför måste man varje gång göra något värre. Om man lämnar ett avhugget huvud en gång så räcker det inte nästa.

”Växande affärsmodell”

Kartellvåldet har fått mordtalen i Mexiko att skjuta i höjden sedan myndigheterna 2006 sjösatte sitt ”krig mot knarket”. Känslan av att samhället sviker är utbredd och mördare går fria.

– Man har en väldigt djupt rotad kris i den politiska styrningen, säger Falko Ernst, expert vid tankesmedjan Crisis Group.

– Straffriheten har i princip varit garanterad.

Kartellernas tentakler sträcker sig över landsgränser och även till Sverige. Efterfrågan på droger, inte minst i det rikare Europa, är kartellernas bränsle och enligt internationella polisorganet Interpol växer de globalt.

– Vad vi ser är en affärsmodell som växer sig starkare. Tyvärr så spenderas över 30 miljarder brittiska pund varje år på droger i Europa, säger Stephen Kavanagh, vd för Interpols polisiära tjänster.

”Jag tackar dem”

Men kartellerna månar inte bara om den ultravåldsam skräckpropaganda som det inplastade liket på parkbänken. Precis som andra maffiaorganisationer arbetar de också för att vinna stöd från befolkningen. Ett typiskt sätt är att kliva in där myndigheterna sviker, exempelvis när en skola behöver nya datorer.

– Vi fick sådana här tv-apparater, fyra stycken, och de här, säger läraren Esmeralda Quinonez och visar upp två datorer.

Gåvorna kom från kartellmedlemmar, och Esmeralda vet mycket väl var pengarna kommer ifrån.

– Min syn på knarkhandeln har inte ändrats, jag tycker fortfarande att den är dålig. Men min syn på killarna har förstås förändrats och jag tackar dem som individer.

Veckans avsnitt av Utrikesbyrån djupdyker i de mexikanska knarkkartellerna och deras globala nätverk. Se programmet här på SVT Play, eller 21.45 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.