Partiets största profil, Frauke Petry väckte stort uppseende i veckan när hon förklarade att hon inte ville ställa upp som toppkandidat längre. Det blev ett stort slag för partiet som sex månader för förbundsdagsvalet står utan sin starkaste kandidat.
Dragkampen synlig
Hon anses företräda den mer liberala falangen och vill att AFD går mot mitten för att kunna medverka i framtida koalitioner. Hennes motståndare anser att partiet ska vara ett renodlat oppositionsparti och dragkampen inom AFD har blivit allt mer synligt med vikande väljarstöd som följd.
Alternativ för Tyskland skakade om tysk inrikespolitik förra året då partiet i ett delstatsval fick fler röster än Angela Merkels kristdemokratiska parti, CDU. I delstatsvalet i Merkels egen hemstat fick AFD nästan 21 procent av rösterna mot CDU:s 19 procent.
Särskilt i den östra delen av landet har AFD gått fram under 2016. Det var ett tydligt tummen ner från väljarna om Merkels generösa flyktingpolitik som välkomnade över en miljon flyktingar och migranter.
Utrensningar
Sedan dess har en debatt om landets naziförflutna dominerat partiet och Frauke Petry har gjort försök till utrensningar av de mest högerkonservativa och tongivande medlemmarna. Björn Höcke är en av dem sedan han kallat minnesmärket över Förintelsen för en ”skammens monument” och förespråkat ett större fokus på tyskarna som offer under andra världskriget.
Jens Maier, som är kandidat till förbundsdagen i Sachsen, ska i ett tal i Dresden ha förklarat att Anders Behring Breivik utfört sitt dåd av ”förtvivlan” över massinvandringen. Man försöker verifiera hans uttalande eftersom videon med hans framträdande har raderats.
Hög valtemperatur
I Tyskland är den politiska temperaturen hög med tre delstatsval under våren och ett val till förbundsdagen den 24 september. AFD har tappat i väljarstöd till mellan 8 och 10 procent i mätningarna men allt tyder på att partiet kommer att klara fem-procentspärren och för första gången ta plats i riksdagshuset i Berlin.
De är representerade i elva delstatsparlament men har inte samarbetat i koalitioner med de andra etablerade partierna. AFD har ansetts som ett hot framförallt mot CDU men har även tagit röster från socialdemokraterna, SPD.
Liberalerna på väg upp
De senaste månaderna har SPD stärkt sin ställning med den nye partiledaren Martin Schulz. CDU är största parti och de Gröna har tappat i väljaropinionen. Det lilla liberala partiet, FDP, visar tendenser till uppgång och kan bli en viktig koalitionspartner i båda blocken. Varken CDU eller SPD får tillräckligt med stöd för att kunna regera med egen majoritet.