Foto: TT/AP

Iraks försvarsminister hotar stämma svenska nyhetssajter

Uppdaterad
Publicerad

Iraks försvarsminister Najah al-Shammari ska ha anlitat en svensk advokat och hotar att stämma svenska nyhetssajter som sprider ”falska påståenden”, skriver det irakiska försvarsdepartementet i ett uttalande som publicerats på Facebook.

I veckan briserade nyheten att den irakiske försvarsministern är svensk medborgare och folkbokförd i en Stockholmsförort. Uppgiften har förekommit i irakiska medier tidigare och bekräftades under fredagen av svenska försvarsdepartementet.

Enligt uppgifter till Nyheter idag och Expressen har svensk polis inlett en förundersökning om bidragsbrott och folkbokföringsbrott.

Under lördagskvällen publicerade det irakiska försvarsministeriet ett inlägg på Facebook där man går till motangrepp mot vad man beskriver som falska uppgifter.

Koppling till svensk rapportering

Utan att uttryckligen beskriva vilka uppgifter det rör sig om så skriver man att ”medieplattformar och misstänkta sajter har kommit med fabricerade lögnaktiga nyheter [...]  i syfte att skada ministerns personliga och yrkesmässiga liv”.

Däremot gör ministeriet självt kopplingen till den svenska rapporteringen om ministern, och skriver att al-Shammari har anlitat en svensk advokat. Det med hot om att stämma såväl svenska som arabiska tidningar som ”tagit upp falska påståenden”.

Det är tillåtet för irakier att ha dubbla medborgarskap, dock inte för personer på högt uppsatta poster enligt landets konstitution.

Blev medborgare 2015

Najah al-Shammari, 52 år, tillträdde som Iraks försvarsminister i juni i år. Han uppges vara registrerad i Sverige, men under ett annat namn. Enligt uppgifter från Skatteverket ansökte han om uppehållstillstånd 2009 och blev svensk medborgare 2015.

Hundratals demonstranter har dödats i de omfattande protester som har skakat Irak den senaste tiden och försvarsministern har kritiserats för sin roll i våldsamheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.