Iran förnekar inblandning i sms-utskicket till svenskar – uppmanades till hämnd på koranbrännare: ”Grundlöst”

Uppdaterad
Publicerad

Iran förnekar att man utfört förra sommarens cyberangrepp mot Sverige. Landets ambassad i Stockholm kallar anklagelserna ”grundlösa”.

På tisdagen pekade Åklagarmyndigheten och Säkerhetspolisen ut Iran för att ha legat bakom ett massutskick i augusti förra året. Omkring 15 000 svenskar mottog då ett sms där de uppmanades hämnas på koranbrännare.

Enligt åklagare Mats Ljungqvist agerade den iranska hackergruppen på uppdrag av regimen i Teheran.

Anklagelserna tillbakavisas nu av Iran.

”Irans ambassad i Stockholm anser att anklagelserna är grundlösa och avfärdar dem”, rapporterar iranska nyhetsbyrån Tasnim News.

”Ambassaden anser att dessa påståenden och publicering av dem i media förgiftar och påverkar atmosfären i relationerna mellan de två länderna”, skriver ambassaden vidare.

Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) skriver i ett inlägg på X att Irans ambassadör har kallats upp till UD med anledning av dataintrånget.

”Att en statlig aktör, i det här fallet Iran, enligt Säkerhetspolisens bedömning ligger bakom en aktion som syftar till att destabilisera Sverige eller öka polariseringen i vårt land är givetvis mycket allvarligt – och helt oacceptabelt”, skriver Stenergard.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.