När president Vladimir Putin kom till Iran hade en röd matta rullats ut. Foto: KONSTANTIN ZAVRAJIN/KREMLIN POOL/SPUTNIK/POOL

Iran-ryskt avtal väntas efter Putins resa

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland vill ha ett samarbetsavtal med Iran, och Turkiet söker grönt ljus för en ny offensiv. När de tre ländernas ledare träffas i Teheran under parollen att diskutera fred i Syrien finns i själva verket helt andra frågor på dagordningen.

Tisdagens möte mellan Rysslands president Vladimir Putin, Turkiets Recep Tayyip Erdogan och Irans Ebrahim Raisi i Teheran sker enligt den så kallade Astanaprocessen – samtal mellan de tre ländernas ledare som ska syfta till att avsluta det över elva år långa kriget i Syrien. Men även bilaterala möten är planerade.

Från ryskt håll hoppas man få till ett samarbetsavtal med Iran, som enligt amerikanska underrättelser redan uppges ha förberett för att sälja drönare till Ryssland.

Träffat ayatollan

När Putin anlände till Iran under tisdagen rullades röda mattan ut och den iranske oljeministern mötte presidenten vid flygplatsen.

Den ryske presidenten har redan hunnit träffa Irans president Ebrahim Raisi och ayatollan Ali Khamenei på sitt besök.

– Våra relationer utvecklas i bra tempo, sade Rysslands president Vladimir Putin när han inledde mötet med Irans president Ebrahim Raisi, enligt AP.

För bara en månad sedan var Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i Iran. Han lämnade över ett utkast på avtalet till sin iranske motsvarighet Hossein Amirabdollahian.

– Vi hoppas att vi, efter att några justeringar har gjorts med hänsyn till den iranska sidans åsikter, kan bli redo att underteckna det ganska snart, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov, enligt ryska nyhetsbyrån Interfax i en intervju med det statliga iranska tv- och radiobolaget.

Ryska presidenten Vladimir Putin träffade Irans president Ebrahim Raisi i ett toppmöte med kaspiska länder i slutet av juni i år. Foto: Sophie Tanha/TT

Söker grönt ljus

Mötet sker samtidigt som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hotat med att genomföra en ny offensiv mot kurdiska miliser i norra Syrien.

Ryssland och Iran stödjer Syriens president Bashar al-Assad i kriget, medan Turkiet backar vissa rebellergrupper som strider mot regeringen.

Under en pressträff på tisdagen meddelade Erdogan att arbetet mot YPG och andra grupper kommer att fortsätta, oavsett stöd från andra länder. Han menade också att han ser att Iran och Ryssland har en förståelse för Turkiets säkerhetsproblematik med vissa grupper, men att ”ord inte är tillräckligt.

På samma pressträff med ledarna meddelade Putin att länderna kommer att arbeta för en ”normalisering” av situationen i Syrien och att fortsätta samråda om det aktuella läget i landet.

Ryssland har redan bett Turkiet att avstå från offensiven. Planerna har även kritiserats av Iran, vars utrikesminister sagt att de riskerar att bli en ”destabiliserande faktor i regionen”, även om Iran också uttryckt förståelse för Turkiets behov av en genomföra en ”särskild operation”.

Fakta: Två spår för fred i Syrien

Försöken att mäkla fred i Syrien löper längs två parallella spår.

Samtalen mellan Iran, Turkiet och Ryssland kallas för Astanaprocessen. Den inleddes formellt i januari 2017 och döptes efter det dåvarande namnet på huvudstaden i Kazakstan, som de första samtalen hölls i.

Det andra är den FN-ledda fredsprocessen där ett antal samtal hållits i schweiziska Genève mellan företrädare för Syriens regering och oppositionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.