Sedan den islamiska revolutionen 1979 har Iran varit en islamisk republik. Det betyder att landet letts av en kombination av folkvalda ledare och en andlig ledare med politisk, juridisk och militär makt som sitter på sin position på livstid.
Det iranska folket kan regelbundet välja president, vilka som ska sitta i parlamentet och vilka som ska ingå i Expertrådet, som har i uppgift att övervaka och utse Irans andlige ledare. Eftersom den andlige ledaren tillsätts på livstid har det iranska folket vid ytterst få tillfällen haft möjlighet att påverka valet av den högste ledaren i landet.
Andlige ledaren kan dö
Men med en 76-årig andlige ledare, som själv sagt att han nog inte kommer att överleva till nästa val av Expertrådet om åtta år, har ett sådant tillfälle nu uppstått.
Efter den islamiska republikens grundare ayatollah Ruhollah Khomeinis död 1989 var det Expertrådet som utsåg ayatollah Ali Khamenei till andlig ledare. I dag väljer de 55 miljoner röstberättigade iranierna de 88 skriftlärda jurister och präster som ska ingå i Expertrådet.
Folket kan välja inriktning
Till årets val har nästan 80 procent av kandidaterna diskvalificerats av Väktarrådet, som godkänner kandidater till de folkvalda institutionerna, och som andlige ledaren utser. Bland dem som inte fick ställa upp fanns samtliga kvinnliga kandidater, och Hassan Khomeini, barnbarn till Irans förste andlige ledare ayatollah Khomeini.
Med dagens val av vilka som ska ingå i Expertrådet kan Irans unga, som bara sett ayatollah Ali Khamenei som högste ledare för landet för första gången påverka vem som kan bli nästa andlige ledare.
Islamiska republiken Iran
Andlige ledaren: Statschef och mäktigast i landet, just nu ayatollah Ali Khamenei.
Väktarrådet: Tolv medlemmar, sex jurister och sex präster, utses av andlige ledaren och har som uppgift att godkänna kandidater till folkvalda institutioner.
Expertrådet: Vart åttonde år väljer det iranska folket 88 skriftlärda jurister och präster som ska granska och utse andlige ledaren.
Presidenten: Landets regeringschef, högsta ämbetet som väljs av folket.
Parlamentet (Majlis): 290 ledamöter som väljs av folket vart fjärde år.
Medlarrådet: Medlar vid konflikter mellan parlament och Väktarrådet