På fredagen skadades författaren i en knivattack. En misstänkt gärningsman är gripen och åtalad för mordförsök. Motivet bakom dådet är ännu inte känt men åklagare utesluter inte att fler brottsrubriceringar kan tillkomma.
Salman Rushdie blev världskänd efter att han 1988 gav ut boken ”Satansverserna” som delvis berör profeten Mohammeds liv. Boken uppfattades som kontroversiell av delar av den muslimska världen och ledde till starka protester. I början av 1989 utfärdade ayatollah Ruhollah Khomeini i Iran en fatwa och prispengar för den som dödade Rushdie.
”Trodde hotet klingat av”
Mohammad Fazlhashemi, professor i islamsk teologi och filosofi vid Uppsala universitet, beskriver en fatwa som ett uttalande från en religiös ledare i en rättslig fråga. I praktiken har fatwor kommit att användas i politiska syften där de ofta varit verkningsfulla, menar han.
Enligt Fazlhashemi var hotet som riktades mot Rushdie allvarligt och situationen höll i sig fram till slutet av 1990-talet då den iranska regeringen inte längre förband sig att verka för att fatwan skulle verkställas.
– Sedan dess är vi många som trodde att hotet hade klingat av och att det blivit mer och mer som en ickefråga för de allra flesta människor, säger han.
Historien spelar in
Det iranska styret har inte kommenterat det inträffade knivdådet mot Rushdie. Fazlhashemi tror inte att man från officiellt håll uttalar något stöd för attacken. Däremot tror han att andra krafter inom landet kan ha intresse av detta.
Anledningen till att Rushdie uppfattades som kontroversiell måste förstås utifrån det politiska klimatet som rådde i den muslimska världen i slutet av 1980-talet. Det pågick en maktkamp mellan olika aktörer om vem som bäst kunde värna muslimernas rättigheter och fatwan mot Rushdie blev då ett sätt att sticka ut hakan, menar Fazlhashemi.
Minskad betydelse
I dag tror han dock att fatwors generella betydelse har minskat.
– Om vi utgår från fallet Iran så har det skett en stor förändring sedan fatwan kom i slutet av 1980-talet. De religiösa institutionernas och auktoriteternas roll har avtagit i omfattning. En fatwa har kanske inte lika stor verkningsgrad i dag jämfört med för tre-fyra decennier sedan, säger han.