Iran vill visa världen och sina allierade att man är en militärmakt att räkna med. I ett uttalande i statlig media på onsdagen levererade landets regering sitt budskap:
– Vi är en missilmakt i världen. Oavsett var de vill attackera Iran kommer vi att reagera. Svaret kommer att vara proportionerligt, hårt och beslutsamt, sa Irans försvarsminister Mohammad Reza Ashtiani efter ett möte i landets försvarskabinett.
Iran vill sända ett budskap
Isak Svensson, professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet, ser attackerna som en väsentlig upptrappning.
– Man kan tolka det som att Iran vill sända ut ett budskap, att om USA och Israel kan attackera Libanon och Jemen, då kan Iran attackera Pakistan, Syrien och Irak.
Försvagat FN
Han beskriver den senaste tidens attacker som en del i en normförskjutning, där våld mot främmande makter riskerar att bli mer normaliserat. Ett försvagat FN och det faktum att det pågår flera stora konflikterna i världen bäddar för fler aggressioner.
– Det finns en aspekt av att ”passa på” när världens ögon är riktade mot andra konflikter. FN är också blockerat på grund av ett oenigt säkerhetsråd och kan inte agera på samma sätt.
Konflikterna mellan Iran och dess grannländer är inte nya. Att det sker attacker mellan Pakistan och Iran är dock ovanligt – det har inte skett sedan 80-talet.
Inte rädd för världskrig
Även om det sker en upptrappning ligger inte ett världskrig i farans riktning, tror Isak Svensson.
– Det är att dra det för långt. Samtidigt ser vi tecken på en minskad våldsbegränsning. Det är även en effekt efter Rysslands krig mot Ukraina. Man befarar att våldsanvändningen går upp på flera håll i världen.
Vad kan lugna ned situationen?
– Upptrappningen började med 7 oktober och Gazakriget, så först när den konflikten slutar kan vi vänta att situationen lugnar sig.
Hur är attackerna runt om i Mellanöstern kopplade till Iran? Hör Isak Svensson i klippet.