Den iranska journalisten Masih Alinejad intervjuas av SVT:s Lena Scherman om protesten.

Iransk slöjprotest gör succé på Facebook

Uppdaterad
Publicerad

En iransk Facebooksida har fått närmare 500 000 ”likes” på bara fem veckor och skapat oro hos landets regim. Det började med att Masih Alinejad, en iransk journalist som numera bor i London, la upp en bild på sig själv utan slöja.

Det var tänkt som en frihetsmarkering, men Masih Alinejad blev översköljd av bilder från kvinnor i Iran som alla ville visa upp sig själva utan hijaben. Så startade Facebooksidan ”My Stealthy Freedom”, som ungefär kan översättas med ”min egen frihet i smyg”, eller kanske att ”friheten ska komma smygande”.

Inte riskfritt

Masih fick nästan 500 000 personer som gillade sidan under de fem första veckorna och Facebookisdan fortsätter att växa. Men det dröjde inte heller länge förrän den iranska staten reagerade. Genom den statliga televisionen har man försökt att smutskasta den iranska journalisten genom att hävda att hon skulle ha blivit våldtagen ute på gatan i London, bara för att hon tagit av sig slöjan. Men Masih Alinejadn ger inte upp.

– Under de senaste trettio åren har den enda rösten från Iran, varit regimens, men genom sociala medier kan nu världen få höra även vanliga människors röster.

Men hon säger också att hon vet att kvinnorna som lägger upp sina bilder, tar en risk. Kvinnorna i Iran är enligt lag tvungna att ha på sig en hijab när de är utomhus. Utan den riskerar kvinnor spöstraff eller fängelse.

Sjunger om frihet

Trots smutskastningskampanjen från den statliga iranska televisionens sida har Masih inte tystnat.

– Det är en fruktansvärd lögn, men de vill sätta press på mig för att få mig att tystna. Men så tänker jag på kvinnorna i Iran, det här är deras sätt att bli hörda och det får mig att fortsätta, säger hon till SVT,

 Masihs svar till Iran blev ett youtubeklipp, där hon, utan slöja i Londons tunnelbanesystem, sjunger en känd Iransk sång om frihet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.