Iranska män bär slöja i protest

Uppdaterad
Publicerad

Den lagstadgade slöjans vara eller icke vara är en infekterad fråga för konservativa krafter och kvinnor i Iran. Nu ansluter sig männen till kvinnornas protester – genom en kampanj där de fotograferats i hijab.

Sedan revolutionen 1979 är det förbjudet för kvinnor i Iran att röra sig utomhus utan att täcka håret. Detta övervakas av en särskild sedlighetspolis som patrullerar gatorna, och kvinnor som går utan hijab eller som inte anses ha täckt håret ordentligt riskerar varningar, böter eller fängelse.

Iranska kvinnor har under årtionden tänjt på gränserna, genom att låta slöjan glida långt bak på huvudet eller helt sonika raka av sig håret för att kunna visa sig offentligt utan hijab. Och nu ansluter sig männen till protesterna.

Hijabselfies

Som en del av kampanjen My Stealthy Freedom sprids bilder på iranska män med huvudduk i sociala medier.

– Jag ville att iranska män skulle uppleva degraderingen och förnedringen som miljoner av kvinnor som är emot obligatorisk hijab känner, säger Masih Alinejad, aktivist och journalist, som ligger bakom kampanjen.

Hon har länge varit engagerad i frågan, men fick idén om att vända sig till männen när utrikesminister Javad Zarif på ett besök i Frankrike hävdade att utländska kvinnor inte har någonting emot att bära hijab när de besöker Iran. Masih Alinejad gjorde då ett bildmontage med Zarif i hijab och uppmanade män att testa att bära slöja i den iranska sommarhettan.

”Löjlig idé”

– Zarifs kommentar gjorde mig rasande. I en repressiv teokrati som Iran har du inget annat val än att ta på dig den obligatoriska slöjan. Alternativet är att bli slagen, förlora ditt jobb, till och med fängslas, säger Masih Alinejad, född och uppvuxen i en konservativ familj i en liten iransk by, men numera bosatt i New York.

– Jag ville visa Zarif och världen hur löjlig idén om obligatorisk hijab är.

Iran

Iran är en islamisk republik. President och parlament är folkvalda, men prästerskapet har den yttersta makten.

De medborgerliga rättigheterna är starkt begränsade och brotten mot mänskliga rättigheter omfattande. Oppositionen tystas brutalt med fängelse, tortyr, spöstraff eller avrättning.

Kvinnan anses underordnad mannen och har inte samma juridiska rättigheter.

I parlamentsvalet tidigare i år stärkte reformister och anhängare till den relativt pragmatiske presidenten Hassan Rohani sin ställning och fick fler platser än det konservativa lägret. För första gången sedan revolutionen 1979 finns också fler kvinnor än präster i parlamentet.

Hassan Rohani har dock haft svårt att genomföra sina reformer.

Källa: Landguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.