Människorättsaktivisten om moralpoliserna: Ingriper godtyckligt

Uppdaterad
Publicerad

En dryg vecka har gått sedan 22-åriga Mahsa Amini dog i samband med att hon greps av Irans moralpolis – anklagad för att burit sin hijab på fel sätt. Händelsen har skapat omfattande protester världen över mot de så kallade sedllighetslagarna.

– Moralpolisen är skrämmande för de kan agera utifrån vad de själva anser vara opassande, säger journalisten och människorättsaktivisten Parvin Ardalan.

Efter den islamiska revolutionen i Iran 1979 ställdes krav på att kvinnor skulle täcka sitt hår med en hijab. Trots återkommande protester har lagen hårdnat och de som anses bryta mot den riskerar att piskas och bötfällas.

– I Irans islamiska statsapparat kontrolleras kvinnans kropp, sexualitet och reproduktion. Därför tvingas kvinnor täcka sitt hår, säger den svensk-iranska journalisten och människorättsaktivisten Parvin Ardalan.

”Ständigt närvarande”

Moralpolisen, även kallad sedlighetspolisen, skapades i början av 90-talet. I dagsläget finns omkring 60 000 moralpoliser i Iran, både i form av män i uniform och kvinnor som bär svart heltäckande chador.

– De kör vita skåpbilar med gröna ränder och kan gripa kvinnor som inte har på sig hijaben på rätt sätt, säger Parvin Ardalan.

Mahsa Aminis bror har berättat att moralpolisen drämde hennes huvud mot deras skåpbil och misshandlade henne med batong.

Fem dagar senare var hon död.

”Godtyckligt”

Enligt de officiella uppgifterna ska Mahsa Amini ha dött av en hjärtinfarkt. En lögn, enligt pappan som valt att ge en intervju till BBC:s persiska redaktion. Han ska utan framgång ha vädjat till rättsläkaren att rätta intyget som fastställde dödsorsaken.

Parvin Ardalan förklarar att moralpolisen ständigt är närvarande i samhället. De patrullerar gator, torg, gallerior och vid olika typer av evenemang. Vad moralpolisen ser som opassande är godtyckligt, enligt Parvin Ardalan. Även män kan arresteras för att exempelvis ha långt hår, bära kortärmad tröja, slips, fluga eller annat mode som inspirerats av västvärlden.

– De bestämmer där och då om kvinnan har gjort något fel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.