IS-medlemmar har anfallit ett fängelse i nordöstra Syrien för att frita fängslade jihadister. Här är en av de stridande IS-medlemmarnas tillhörigheter, på en bild som distribuerats av de kurdiskledda SDF-styrkorna. Foto: Kurdiskledda SDF-styrkan/AP/TT

IS bakom attack mot fängelse: ”Situationen är katastrofal”

Uppdaterad
Publicerad

Terrorsekten IS attack mot ett fängelse i norra Syrien är gruppens största i området på flera år. Minst 60 personer uppges har dödats.

Striderna i al-Hasakeh i nordöstra Syrien har pågått sedan i torsdags kväll, då en bilbomb detonerade och en styrka på omkring 100 IS-medlemmar gick till anfall. Fängelset de anföll är ett av de största där kurdiska styrkor håller misstänkta IS-terrorister fängslade.

Så många som 3 500 fångar sitter i Gweiranfängelset. Enligt uppgifter till SVT sitter minst fyra svenska IS-medlemmar fängslade där. Enligt uppgifter från Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) har minst 23 kurdiska soldater och närmare 40 IS-medlemmar dödats det senaste dygnet.

Civila som flyr

På bilder från al-Hasakeh syns explosioner och människor som lämnar sina hem.

– Sedan igår har det varit bombningar och stridsflyg i luften, och unga människor har slaktats. Situationen är katastrofal, säger Umm Ibrahim till nyhetsbyrån AFP.

Fritagningsattacker mot fängelser har länge varit en central del i IS propaganda. Flera tiotal fångar uppges ha befriats i attacken, men de kurdledda SDF-styrkorna säger sig ha fångat in 89 flyende fångar. SDF stöds av den USA-ledda koalitionen mot IS, som enligt uppgift deltagit i striderna med anfall från luften.

Samtidigt i Irak

Vid sidan av angreppet i al-Hasakah angreps en militär anläggning i östra Irak ungefär samtidigt, medan soldaterna låg och sov.Elva irakiska soldater dödades innan angriparna flydde därifrån. IS har sagt sig ligga bakom angreppet som är det blodigaste i Irak hittills i år, men det framgår inte om de två angreppen har varit koordinerade.

Intensifierade attacker

De kurdiska styrkorna spelade en avgörande roll i kampen mot IS och har länge slagit larm om att man inte har tillräckligt med resurser för att hålla totalt omkring 12 000 IS-medlemmar från 50 olika länder i förvar i fängelser i norra Syrien.

I mars 2019 förlorade IS den sista spillran av sitt självutropade så kallade kalifat, det landområde de kontrollerade i Irak och Syrien. Men terrorsekten finns kvar i mindre grupperingar och under de senaste månaderna har angreppen från IS-celler intensifierats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.