Donald Trump förklarade nyligen – med hänvisning till att terrorgruppen IS i princip är besegrade – att USA inom kort kommer att dra sig ur kriget i Syrien, något han lovat redan under valkampanjen.
– Vi kommer att dra oss tillbaka ur Syrien, väldigt snart. Låt andra ta hand om det nu, sade Trump.
Flera skäl att utropa seger
Trump tvingades senare delvis backa från uttalandet, som enligt många var att ta ut segern mot IS i förskott.
Men USA:s president är inte ensam – andra världsledare, som Rysslands Vladimir Putin och Iraks Haider al-Abadi, har också utropat IS besegrade.
Anledningarna kan vara flera. Iraks al-Abadi har ett stundande val att vinna. För Trump och Putin handlar det snarare om att snabbt utropa en seger för att kunna dra sig ur den kostsamma och krångliga konflikten.
Skeptiska experter
Förra veckan meddelade den internationella koalitionen mot IS att den kurdiskt dominerade milisen SDF inlett en offensiv mot terrorgruppens sista områden i Syrien, och att de ”storskaliga” insatserna i Irak redan är avslutade.
Trots detta fortsätter striderna i både Irak och Syrien, samtidigt som IS har lyckats slå rot runtom i världen genom att knyta lokala grupper till sig, eller genom sin propaganda. Så många experter är tveksamma till försöken att redan nu förklara IS besegrat.
– Ett för tidigt tillbakadragande vore mycket farligt, jobbet är verkligen inte slutfört, säger experten Nussaibah Younis i telefon till SVT Nyheter.
– IS kommer sannolikt försöka att komma tillbaka, eftersom de inte har besegrats helt. De är nu i processen av att ställa om.
IS propaganda vid liv
Charlie Winter, en ledande expert på IS-propaganda, säger att terrorgruppen ännu är ideologiskt stark. Försöken att få fäste utanför ”kärnområdet” Irak och Syrien pågår i allra högsta grad.
– Jag är väldigt tveksam till analyser som säger att IS har besegrats, säger han, och beskriver en utbredd enkelspårighet i att se IS som ”antingen jättestarka, eller helt utslagna”.
– Förmodligen kommer gruppen att hålla låg profil i några år, men IS talar återkommande om hur även nederlag kan bli framsteg. Det är förstås retorik, men det är en indikation på hur dess anhängare tänker, säger Winter.