När IS förra veckan på nytt utropade en lokal gren i provinsen Idlib var det många som höjde på ögonbrynen.
Islamister och andra rebeller kastade nämligen år 2014 tillsammans ut IS. Nu, fyra år senare syns gruppens svarta flaggor på nytt i östra Idlib, enligt internationella medier och uppgift till SVT från flera källor i provinsen som i dag domineras av rebellgrupper, varav många är radikala islamister.
Kom från Raqqa
Enligt regimkritiska aktivisten Raed Fares från Kafranbel i östra Idlib har IS-jihadister som lämnade gruppens syriska ”huvudstad” Raqqa sedan tagit sig in i Idlib.
– Men poängen är inte hur många de är utan att IS inte har stöd från Idlibs civila som inte bara hatar dess medlemmar utan också ideologin, säger Raed Fares inifrån Idlib.
Nyhetssajten al-Masdar, som stöder den syriska regimen, rapporterar att IS klivit in och tagit över territorier där andra rebellgrupper dragit sig tillbaka undan regeringens styrkor.
Med hjälp av intensiva flygbombningar driver nämligen syriska regeringens styrkor just nu en offensiv i Idlib, som i de hårt kontrollerade statliga medierna beskrivs som en stor framgång.
– Denna framryckning är ett hårt slag mot terroristorganisationer eftersom den har delat av deras områden, säger icke namngivna militära befälhavare till statliga nyhetsbyrån Sana.
Revansch för IS?
Flera internationella bedömare har framhållit att IS vill ta sig in i Idlib eftersom provinsen hamnat i centrum för vad som är kvar av det syriska upproret.
Det är där rebeller är som starkast, samtidigt som dagliga flygbombningar från regimen fortsätter att väcka lokalbefolkningens ilska.
Den stora frågan är om IS än så länge blygsamma framgångar kan innebära att gruppen vinner tillbaka det fotfäste det förlorat i andra delar av landet.
Viktig propagandaseger
I dag verkar det enligt bedömare osannolikt. Men för IS propaganda kan en offensiv i Idlib vara nog så viktig ändå.
– Idlib är nu en stor sak för rebeller. Alla försöker bygga folklig relevans genom att spela rollen som områdets försvarare, säger experten Hassan Hassan till nyhetsbyrån AFP.
– Sådana tillfällen är perfekta för IS att göra väsen av sig och gruppen har använt uppmärksamheten kring offensiven för att lyfta fram dess roll där.
Varför är det krig i Syrien?
Långt innan konflikten inleddes klagade många syrier på hög arbetslöshet, utbredd korruption, brist på politisk frihet och statlig repression under president Bashar al-Assads styre.
I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i staden Daraa. Regeringens användning av dödligt våld som svar på protesterna utlöste rikstäckande demonstrationer som krävde al-Assads avgång.
Protesterna började övergå i väpnat motstånd och förvandlades till ett inbördeskrig när hundratals rebellbrigader bildades för att kämpa mot regeringsstyrkorna om kontrollen av landet.
Med åren har kriget kommit att inkludera allt fler parter. Extremistiska jihadistgrupper har profiterat på kaoset och vuxit sig starka, även om Islamiska staten i princip har krossats av en omfattande offensiv.
Källa:TT