Nu slås rekord efter rekord i Arktis. Klimatförändringarna går mer än dubbelt så snabbt där än på resten av jorden. Isen kring nordpolen blir mindre för varje år, och i mars uppmättes rekordliten vinterutbredning för månaden.
Forskare slår nu larm om att det kommer att vara i stort sett isfritt på sommaren redan om 20 år. Det är mer än 10 år tidigare än vad FN:s klimatpanel kommit fram till. Den slutsatsen dras i en rapport från Arktiska rådet där över 90 forskare från många länder samlat vad som hänt mellan 2011-2015.
– Att det kan bli isfritt redan till 2030 är ett ganska häpnadsväckande resultat. Det här kan ha många effekter. Det kan dels bidra till att uppvärmningen går snabbare i Arktis än vad prognoserna säger eftersom ett isfritt hav värms upp mer på sommaren. Men det kan också komma att påverka ekosystemen på ett sätt som är mer dramatiskt än vad man sagt från början, säger Johan Kuylenstierna, chef på Stockholm Environment Institute, som bidragit till rapporten.
Isbjörn förlorare – späckhuggare vinnare
Isen blir också tunnare konstaterar rapporten. Mellan 1975-2012 minskade tjockleken med 65 procent. Det betyder också att tjock is som överlever somrarna blir alltmer sällsynt.
Nu är det mesta ettårig is som smälter varje sommar. Mer öppet vatten påskyndar uppvärmningen genom att mindre solljus reflekteras bort. För isbjörnar, sälar och valrossar betyder det att livsmiljön krymper. Men det betyder även att sydligare arter i havet och på land drar sig norrut.
– Några av vinnarna är stora däggdjur som späckhuggare som breder ut sig i norr. De drar nytta av de nya öppna vattenytorna, och konkurrerar med isbjörnarna om att vara toppredator, säger Christene Michel, biolog på Kanadas havsmyndighet.
Inlandsisen höjer havsnivån
Grönlandsisen och glaciärerna har de senaste åren smält dubbelt så fort. Mellan 2011 och 2014 har en volym som motsvarar ett isblock med en sida på 7,5 kilometer försvunnit. Det är dubbelt så mycket som mellan 2003-2008.
– Det här är också skrämmande resultat. Grönlandsisen är ju väldigt stor och vi har pratat om att det är ett väldigt trögt system. Om Grönlandsisen verkligen börjar smälta betydligt fortare än idag så kan ju det snabbt påverka havsnivån i hela världen, men även havsströmmar i nordatlanten och därmed också vädret i Skandinavien, säger Johan Kuylenstierna.
Smältande Grönlandsis har redan gjort att havnivån stigit en centimeter. Men den allt snabbare avsmältningen gör att haven kommer att stiga med ytterligare 25 centimeter utöver 0,5-1 meter som FN:s klimatpanel sagt.
– Ur naturens synvinkel är inget problematiskt, den förändras hela tiden. Men för de som får dras med havsnivåhöjningar är det ju väldigt problemetiskt förstås. Och det är svårt att säga att det inte kommer att fortsätta. Trenden har varit tydlig hittills, säger Martin Jakobsson, professor maringeologi Stockholms universitet.
Stora förändringar trots minskade utsläpp
Om koldioxidutsläppen fortsätter som idag kommer det att bli hela 12 grader varmare än idag i Arktis vid seklets slut varnar forskarna. Om utsläppen minskar kraftigt, och i linje med Parisavtalets mål om en global temperaturhöjning på max 1,5-2 grader, så kommer ändå temperaturen kring Arktis att stiga med sex grader.
– Det betyder att man har en annan miljö än idag, och helt andra förutsättningar än vi har idag i Arktis. Det betyder inte minst att vi måste börja anpassa mänskliga samhällen, säger Johan Kuylenstierna.