Foto: TT

Island kan bli först i Europa att förbjuda manlig omskärelse

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt lagförslag som presenterats för det isländska parlamentet föreslår en kriminalisering av manlig omskärelse för allt annat än medicinska skäl. Förslaget, som uppges ha stort stöd i parlamentet, har väckt kritik bland religiösa ledare runt om i Europa, skriver The Guardian.

Enligt förslaget, som lagts fram av parlamentarikern Silja Dögg Gunnarsdóttir från liberala Framstegspartiet, ska den som utför manlig omskärelse på pojkar under 18 år kunna straffas med fängelse i upp till sex år.

Lika för flickor och pojkar

Silja Dögg Gunnarsdottir har själv uppgett att idén bakom förslaget väcktes när hon insåg att kvinnlig omskärelse var förbjuden på Island men manlig omskärelse tillåten.

– Om vi har lagar som förbjuder omskärelse hos flickor borde vi göra likadant för pojkar, säger hon enligt The Guardian.

I förslaget argumenteras att omskärelse av unga pojkar innebär en kränkning av deras rättigheter och att företeelsen inte är förenlig med FN:s barnkonvention.

Manlig omskärelse har varit en omdebatterad fråga i flera länder men inget land i Europa har hittills infört ett förbud. I flera länder finns dock regleringar för hur ingreppet får utföras och av vem.

– Om Island antar det här förslaget tror jag att andra länder kommer följa efter, säger Silja Dögg Gunnarsdottir.

Stark kritik

Manlig omskärelse är i dag vanligt förekommande inom judendom och islam men i flera länder, bland annat USA, är manlig omskärelse utan religiös koppling också vanligt. Totalt antas en knapp tredjedel av alla män i världen vara omskurna.

Lagförslaget har väckt kritik från religiösa ledare på Island och i övriga Europa.

Ahmad Seddeeq, imam på Islands muslimska kulturcentrum, kritiserar bland annat lagförslaget för att strida mot den religiösa friheten, skriver The Guardian.

Agnes M. Sigurðardóttir, biskop i den isländska kyrkan, har varnat för att lagen kan komma att stigmatisera judar och muslimer rapporterar det isländska public service-bolaget RÚV.

Moshe Kantor, ledare för den Europeiska judiska kongressen, har i reaktion till förslaget uppmanat till ”öppenhet och tolerans” och påpekat att det inte finns några bevis som pekar på att manlig omskärelse är skadlig.

Kritik har även kommit från den katolska kyrkan genom kardinalen Reinhard Marx, ledare över COMECE (Commission of the Bishops Conferences of the European Union) som beskriver lagförslaget som en ”farlig attack” på den religiösa friheten, enligt The Guardian.

Populärt förslag bland islänningarna

Enligt parlamentarikern Silja Dögg Gunnarsdottir har förslaget om ett förbud brett stöd i såväl parlamentet som bland allmänheten.

Lagförslaget väntas debatteras i det isländska parlamentet, Alltinget, under de kommande veckorna.

Fakta: Manlig omskärelse

  • Manlig omskärelse förekommer i så gott som hela världen men i varierande omfattning. I stora delar av Afrika, Mellanöstern och Sydostasien är andelen omskurna män över 80 procent. Vanligast är företeelsen bland judiska och muslimska män.  
  • I flera länder, bland annat USA, Etiopien, Nigeria, Australien och Sydkorea är även icke-religiös omskärelse vanligt förekommande.  
  • I Sverige får omskärelse på barn yngre än två månader göras av person med särskilt tillstånd. Ingreppet ska alltid göras med smärtlindring – oavsett ålder – som ges av legitimerad läkare eller sjuksköterska.  
  • Omskärelse på pojkar äldre än två månader får bara utföras av legitimerad läkare. Informationen ska även ges till pojken om han är stor nog att förstå den. Pojkens inställning ska så långt som möjligt klarläggas och ingreppet får inte utföras mot pojkens vilja.

Källa: WHO, RFSU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.